Economie

Sumă COLOSALĂ pe care Fiscul clujean trebuie să o recupereze de la datornici

37.000 de clujeni se aflau în executare silită la sfârșitul lui ianuarie. Suma de recuperat este COLOSALĂ

sursa fot economica.net sursa fot economica.net

Fiscul clujean contabilizează la începutul acestui an aproape 37.000 de persoane fizice și juridice aflate în executare silită. Suma pe care statul trebuie să o recupereze de la rău-platnici este de peste 410 milioane de lei, potrivit comunicatului de presă emis astăzi de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj.

Suma este echivalentul a jumătate din bugetul municipiului Cluj-Napoca pe 2018 și este mai mare cu aproape 100 de mil. de lei față de încasările pe care AJFP Cluj le-a avut la Bugetul de stat în ianuarie anul acesta.


Număr mai mic de datornici, sume tot mai mari

Față de acum patru ani, numărul de datornici a scăzut, însă cuantumul datoriilor a explodat. Numărul persoanelor fizice din Cluj aflate în executare silită la 31 mai 2014 era, potrivit datelor AJFP Cluj, de 50.574, în timp ce sumele datorate Fiscului se ridicau la circa 35 milioane de lei. Atunci se înregistra o datorie medie de 700 de lei de persoană, acum, dacă reface calculul, se contabilizează o datorie de peste 11.000 de lei de persoană.

Care este procedura

Potrivit Codului de Procedură Fiscală, ANAF începe executarea silită prin comunicarea somaţiei. Persoana în cauză are 15 zile pentru a stinge debitul. În caz contrar, se continuă măsurile de executare silită. Sunt supuse executării silite prin proprire orice venituri sau disponibilităţi băneşti deţinute sau datorate debitorului de diverşi terţi cum ar fi bănci, firme sau persoane fizice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter