Economie

ANALIZĂ. Conducerea după ureche a economiei are un preț

Ceea ce se întâmplă zilele acestea cu cursul euro/leu nu poate fi considerat drept un atac speculativ.

Este răspunsul pieței la gafele politice și economice ale PSD-alde, care în ultimii doi ani au cheltuit bani în dreapta şi în stânga, pentru a se trezi acum că nu mai are cu ce să își onoreze promisiunile populiste.

Lipsa bugetului de stat pe acest an, deteriorarea indicatorilor precum deficitul bugetar şi cel comercial, precum și atitudinea anti-business a celor aflati vremelnic la putere, nu puteau fi corectate decât într-un singur mod: deprecierea monedei naționale.


Fondurile speculative locale sau de afară nu puteau să nu profite de situația actuală a economiei românești, care a fost dată peste cap de modificarea codului fiscal, operata la sfârșitul anului trecut.

Iar „Taxa pe Lăcomie" nu permite BNR să folosească cel mai utilizat instrument pentru refacerea încrederii în leu: majorarea dobânzilor.


Ieri pe piețele internaționale cotațiile euro au fluctuat între 4,749 și 4,772 lei, semn că există posibilitatea atingerii pragului de 4,48 lei!

Cotațiile dolarului american au urcat, la rândul lor, la 4,181 – 4,207 lei.


Investitorii erau prudenți pe piețele internaționale, ei așteptând rezolvarea situației care a condus la închiderea sistemului public federal american dar și deciziile de politică monetară ale BCE.

Pe acest fond, perechea euro/dolar fluctua între 1,133 și 1,1398 dolari.


Indicele Bitcoin calculat de Bloomberg stagna ieri la prânz în apropierea valorii de 3.550 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00.


Radu Georgescu

abonare newsletter