Economie

Untold, festivalul chiriilor: clujenii închiriază chiar şi casele părinţilor, pe care îi trimit în staţiuni. Cea mai scumpă chirie cerută!

Clujenii profită la maxim de Festivalul Untold, care începe joi, şi închiriază locuinţe la preţuri exorbitante. Sunt şi clujeni care, pe perioada Untold, închiriază, pe lângă propriile apartamente, şi pe cele ale părinţilor, trimişi în staţiuni balneare sau la ţară.

sursa foto economica.net sursa foto economica.net

Reţeaua de socializare Facebook şi site-urile specializate în vânzări-cumpărări abundă în această perioadă de anunţuri de închirieri apartamente pentru festivalul Untold, multe dintre acestea indicând şi distanţa de parcurs până în zona stadionului Cluj Arena unde este instalată scena principală.

Astfel, pe Facebook a fost creat grupul ”2017 Untold festival cazare” care are aproape 9.000 de membri şi unde se oferă spre închiriere apartamente cu preţuri cuprinse între 100 de lei şi 1.400 de euro, în funcţie de preferinţe şi dotări.


Un clujean oferă un apartament cu două camere, situat în cartierul Zorilor, la 15 minute de stadion, cu garaj, pentru maxim cinci persoane, pentru 1.500 de lei, iar un altul închiriază în acelaşi cartier o cameră de două persoane şi una de o persoană la 100 de lei pe noapte.

O clujeancă închiriează 3 camere cu bucătărie, baie şi living pentru maxim 6 persoane la preţul de 2.600 de lei.


Un alt anunţ oferă cazare pe perioada Untold pentru un grup de 4 persoane în zona Gării, ”foarte aproape de staţia de autobus şi de magazine non stop”, la preţul de 400 de euro.

Mulţi utilizatori ai reţelei de socializare postează anunţuri ironice la adresa preţurilor şin a condiţiilor cerute: ”Ne-am hotărât să venim la Untold, vrem să mai oferim cuiva locul rămas din portbagajul maşinii la un preţ rezonabil în comparaţie cu ce este pe piaţă. Ne gândeam la 400 Euro, dar preţul este negociabil. Oferim cheia şi condiţii destul de acceptabile. Nu deranjaţi inutil!”.


Pe un site specializat în vânzări-cumpărări, unde există peste 30 de pagini cu anunţuri imobiliare dedicate Untold, o persoană închiriază o casă întreagă, cu o capacitate de maxim 15 locuri de dormit, pentru 1.000 de euro. Casa are 6 camere, 3 băi, bucătărie, 2 terase, iar contra cost proprietarul asigură transport de la aeroport la casă şi de la locatie la festival.

Într-un alt anunţ se cer 1.400 de euro pentru un apartament cu trei camere din zona centrală a municipiului, aflat la o distanţă de 15-20 de minute de mers pe jos până în zona festivalului, dotat cu trei paturi duble, aer condiţionat, Wifi, bucătărie, baie, locuri de parcare.


O familie dă în chirie pe perioada Untold 2 camere din 4, una având ”pat matrimonial, balcon, care ar fi ok pentru 2 persoane, la un preţ de 90 lei/persoană, iar camera mică are o saltea şi un dulap pentru depozitare, unde se pot caza două persoane sau trei, dacă una îşi aduce o saltea gonflabilă”.

”Dacă în camera cea mică vin mai mulţi, a doua persoană plăteşte 50 lei/noapte. Bucătăria este gata echipată şi puteţi lejer folosi frigiderul. Puteţi folosi maşina de spălat şi uscătorul de haine dacă este cazul. Apartamentul este situat în zona Mărăşti, lângă staţie de bus”, sună anunţul.


Se oferă inclusiv cazare în comuna Floreşti de lângă Cluj-Napoca, la preţuri cuprinse între 400 şi 500 de euro pentru un apartament cu trei camere.

Sunt şi clujeni care, pe perioada festivalului Untold închiriază, pe lângă propriile apartamente şi pe cele ale părinţilor, care sunt trimişi în staţiuni balneare sau la ţară, câştigând din această afacere peste 1.000 de euro.

”Nu negăm că este o oportunitate de a face nişte bani cu ocazia festivalului Untold. Ne-am gândit la închirierea apartamentelor să îi mai ajutăm şi pe părinţi, închiriem deja de la prima ediţie. Avem mare noroc”, a declarat, Flaviu, un clujean care a închiriat cele două apartamente, citat de Mediafax.

Participanţii la festival care vin din alte oraşe ale României se orientează spre cazările mai ieftine, în timp ce străinii plătesc preţurile cerute fără să negocieze.

”Am fost şi anul trecut la Cluj cu prietena mea, am revenit acum cu încă doi prieteni. Plătim 800 de euro pentru un apartament cu două camere din vecinătatea stadionului, ar fi 200 de euro de persoană, pentru patru nopţi. Pot spune că pentru noi este aproape gratis”, a declarat Max, care a venit din Essen, Germania.

De febra închirierii spaţiilor pentru Untold nu a scăpat nici Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) care pune la bătaie în perioada 1 – 10 august în peste 1.100 de locuri în cămine studenţeşti, în regim hotelier. Astfel, preţul solicitat pentru un loc în camere cu trei paturi, baie proprie şi oficiu de gătit comun este de 109 lei /noapte, iar pentru un loc în camere cu cinci locuri, baie şi oficiu de gătit comune tariful este de 76 lei / noapte. De asemenea, cazarea în camere cu două paturi, baie proprie şi oficiu de gătit comun costă 110 lei / loc / noapte.

Festivalul Untold se desfăşoară în perioada 3 – 6 august la Cluj-Napoca, organizatorii estimând că vor participa în cele patru zile peste 320.000 de persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter