Economie

PROTEST MASIV la Finanţe: Salariații au declanșat un protest spontan, nemulțumiți de legea salarizării

Aproximativ 22.000 de salariaţi ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice participă luni, la un protest spontan, ca reacţie la proiectul legii salarizării, se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe (FNSF).

sursa foto Radio Cluj sursa foto Radio Cluj

Administraţiile Fiscale din ţară sunt blocate. Angajaţii protestează faţă de diferenţele salariale: "Vrem o grilă de salarizare unică"

Peste 100 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj protestează, luni, faţă de diferenţele salariale din noua Lege a Salarizării dintre angajaţii de la centru şi cei din teritoriu, care sunt cuprinse între 27% şi 50%.


Liderul sindicatului din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj, Ilie Rostogol, a declarat că în mare parte s-a întrerupt activitatea în instituţie.

”Peste 100 de angajaţi protestează în curtea instituţiei, este un protest spontan, în mare parte s-a întrerupt activitatea, s-ar putea să închidem porţile, încă nu am închis, nu vrem să intrăm în divergenţe cu contribuabilii. Suntem nemulţumiţi de diferenţele salariale din noua Lege a salarizării dintre angajaţii de la centru şi cei din teritoriu care sunt cuprinse între 27% şi 50%. De ce se doreşte angajarea a 35.000 de consultanţi fiscali plătiţi cu 10.000 de lei pe lună în loc să majoreze salariile celor din Finanţe care colectează pentru bugetul statului?”, a spus Rostogol.


ȘTIREA INIȚIALĂ

Salariaţii din toate judeţele ţării care protestează susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de salarii şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate (ANAF, direcţii generale regionale ale finanţelor publice etc.)”, se arată în comunicatul transmis.


"Este un protest spontan, care se extinde rapid în toată ţara. Oamenii nu pot accepta că prin noua lege a salarizării le vor fi diminuate salariile. Vor fi tăieri între 10 şi 35 la sută, salarii câştigate în urma unei bătălii cu regimul Băsescu. Colegii noştri, fără a mai ţine cont de negocieri, şi-au luat soarta în mâini şi au declanşat protestele", a declarat preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, potrivit news.ro.

FNSF avertizează că acţiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.


„În loc ca Guvernul României să plătească 35.000 de consultanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei, dublu faţă de un salariat al sistemului Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale”, se mai arată în comunicat.

„Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat. O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării”, anunţă FNSF.


FNSF precizează că salariaţii din Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcţie care poate aduce venituri suplimentare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter