Economie

Deficit de spaţii pentru birouri

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/26_ziua/07 power business center dorobantilor rp.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Schimbare pe piaţa clujeană a spaţiilor de birouri: cererea este mai mare decât oferta.

Dacă anul trecut piaţa clujeană a spaţiilor de birouri se confrunta cu o lipsă de chiriaşi, anul acesta suprafaţa dorită pentru a fi închiriată devansează oferta.

„Momentan, ne confruntăm cu un deficit de oferte de spaţii de birouri, faţă de cererea actuală din piaţă, având în vedere că nici unul dintre proiectele anunţate în anul 2009 pe acest segment nu s-a finalizat”, a declarat pentru monitorul Alina Berghian, reprezentant al Remax-Grup de Lux, companie clujeană care oferă consultanţă şi intermediere în domeniul investiţiilor imobiliare.


Chiar dacă în cursul acestui an s-au eliberat sau urmează a fi eliberate o serie de spaţii în clădirile din oraş, prin plecarea unor companii mari, cum sunt ING şi Nokia, cererea de spaţii de birouri în suprafeţe mari, de clasă superioară, situate în clădiri din zone centrale sau semicentrale, care sunt căutate de marile companii, nu poate fi acoperită.

“Agenţia noastră poartă momentan negocieri cu mai multe companii multinaţionale, pentru închirierea unor suprafeţe mari. Majoritatea caută suprafeţe în jurul valorii de 1.000 mp, însă am avut cereri chiar şi pentru suprafeţe mult mai mari decât aceasta”, a mai menţionat Alina Bergian.


Situaţia centrelor de afaceri de pe Dorobanţilor

Din suprafaţa desfăşurată de 10.150 mp, în Power Business Center mai sunt disponibili doar 458 mp, situaţi la etajul 6. În acest imobil, două dintre companiile chiriaşe şi-au exprimat intenţia de extindere a suprafeţei, astfel că acestea au avut întâietate în detrimetul altor companii din exterior, conform reprezentantului Remax-Grup de Lux. Preţul cerut pentru suprafaţa neocupată este de 14.5 euro/mp+TVA, iar costurile administrative sunt estimate la 2.5 euro/mp+TVA.


Totodată, spre deosebire de anul trecut, când în această perioadă nu era semnat niciun contract de închiriere pentru spaţiul din Silver Business Center, un alt centru de afaceri situat pe strada Dorobanţilor, anul acesta, din cei 4.200 de mp mai sunt disponibili doar 1.200 de mp, a declarat pentru monitorul Codruţa Harsan, asistent manager al CS Invest Consulting, companie implicată în procesul de închiriere. “Pentru cei 1.200 de mp rămaşi suntem în discuţii cu potenţiali clienţi, dar negocierile decurg încet din cauza faptului că nivelul de finisaj este minim, astfel încât companiile să poată alege modalitatea de compartimentare”, a explicat Codruţa Harsan. În acest caz, preţul cerut variază în jurul sumei de 14 euro pe mp + 3,5 euro taxă servicii, în funcţie de nivelul care se doreşte a fi ocupat.

Olimpia Business Center, situat tot pe strada Dorobanţilor, însă în zona Mărăşti, are o suprafaţă neocupată de 600 de mp, în timp ce Cluj City Center, primul Business Center Eurotrend Grup, situat în zona ultrancentrală, este ocupat integral.

abonare newsletter