Economie

Casele din satele clujene, de la vile de milioane de euro la proprietăţi de zeci de mii de lei pe care nu le vrea nimeni

Monitorul de Cluj a prezentat în ediţia de ieri o analiză a fluxurilor de populaţie din Cluj-Napoca înspre localităţile învecinate. Nu toţi cei plecaţi însă la “sat“, s-au mutat în blocurile nou construite, având la dispoziție și variante de case la prețuri sub cele din oraș, la această categorie adăugându-se și cei care au plecat pentru a-şi deschide o afacere prin fonduri europene în agricultură.

Casa la Belis pentru care se cere 1.000.000 de euro, sursa foto: Blitz imobiliare Casa la Belis pentru care se cere 1.000.000 de euro, sursa foto: Blitz imobiliare

Indiferent de motive, migrația de la oraș “la țară“, respectiv din Cluj-Napoca înspre zonele limitrofe, care nu mai seamănă deloc cu satele clasice, a determinat o creştere consistentă a preţurilor.

Distanța față de municipiu, esențială când vorbim de preț

“Este foarte important la care sate ne referim. Cele limitrofe Clujului, au devenit zone rezidențiale intens populate de clujeni: Feleacu, Sălicea, Florești, Gilău, Apahida, Dezmir, Baciu... Dezvoltarea infrastructurii, supraaglomerarea orașului și împingerea zonei rezidențiale spre aceste localități au fost factorul decisiv al migrației clujenilor. Pe măsură ce a crescut interesul dezvoltatorilor pentru noi proiecte rezidențiale în zonele respective, au crescut și prețurile. Creșterea a fost generată de mai mulți factori cum ar fi creșterea valorii terenurilor datorită investițiilor în infrastructură și utilități, scumpirea forței de muncă în domeniul construcțiilor, creșterea prețurilor la materiale de construcții și poate cel mai important factor, cererea tot mai mare de locuințe pe zonele rezidențiale respective”, explică, pentru Monitorul de Cluj, Mihaela Keller, specialist imobiliare în cadrul RE/MAX Grup de Lux.


Diferențe de sute de mii de euro între case

Preţurile variază semnificativ chiar dacă vorbim de proprietăţi situate în aceeaşi localitate.

“Vorbind despre preţurile caselor, diferenţe de preţ spectaculoase se pot observa chiar şi în interiorul aceleiaşi localităţi. Există în Feleacu sau Sălicea proprietăţi care depăşesc ca valoare 600.000 -700.000 euro. La fel de bine, găsim proprietăţi frumoase şi bine gândite la 85.000 euro. De cele mai multe ori, suprafaţa terenului şi amenajarea lui, calitatea construcţiei şi suprafaţa construită a casei, compartimentarea, distanţa de drumul principal, accesul la utilităţi, dar mai ales cererea pe zona respectivă fac diferenţa. Aşa cum bine ştim, judeţul nostru are şi sate depopulate şi total neinteresante pentru dezvoltatatori, unde casele se vând greu şi la preţuri incomparabil mai mici decât cele din zonele rezidenţiale de interes”, continuă Mihaela Keller.


Cererea e mare

Clujul are o piaţă imobiliară activă şi există cerere atât pe zonele rezidenţiale consacrate, cât şi pe cele din zona limitrofă oraşului, potrivit specialistului în imobiliare.

Keller spune că a avut des cazuri de tineri care au vrut să-şi vândă locuinţele din Cluj şi să-şi încerce norocul în afaceri.


“Mie imi este foarte clar că cei care se mută de la oraş la ţară, nu o mai fac ca acum 30 de ani cu gândul să îşi cumpare pământ şi animale. Astăzi, atraşi de oportunităţile oferite de fondurile europene nerambursabile, mulţi tineri au preferat să se mute la sat pentru a-şi deschide afaceri înfloritoare. Am clienţi care şi-au vândut apartamentele din Cluj şi acum se bucură de liniştea şi confortul casei din Gilău sau Sălicea şi se ocupă de afacerea recent deschisă. Mai există cuplurile ajunse la pensie, care preferă o căsuţă la ţară în locul apartamentului dintr-un cartier clujean aglomerat şi zgomotos“, conchide reprezentanta RE/MAX. 

Cele mai ieftine oferte sunt proprietăţile executate silit

Monitorul de Cluj a făcut un top al ofertelor aflate pe portalul imobiliare.ro.


În zona inferioară de preţ se află proprietăţile executate silit de bănci şi scoase la licitaţie publică.

Cel mai mic preţ de pornire îl are o casă de 49 de mp, cu teren aferent  de 160 mp, în comuna Bonţida, localitate Răscruci, pentru care se cer 12.000 de euro. Locuinţa este compusă din “cameră, hol, bucătărie şi cămara”.


La polul opus se situează o casă (foto) la Beliş cu 350 mp utili şi 5500 mp de teren pentru care se cere suma de 1.000.000 de euro.

“Casa este construită cu materiale de cea mai bună calitate, piatră, marmură, lemn masiv, cu atenţie deosebită la detalii. La demisol a fost gândită o zonă de relaxare cu saună şi sală recreere, la parter este bucătaria complet utilată şi mobilată, baie, living şi o zona de bar. La etaj, zona de dormit este compusă din 3 dormitoare fiecare cu dressing propriu şi baie. Sistemul de încălzire este cu centrală pe lemne.

Spaţiul exterior generos a permis amenajarea mai multor zone de petrecere a timpului precum foişor cu cuptor pentru pâine şi grătar, un barbeque separat de foişor, jacuzzi exterior pentru cel puţin 4 persoane, teren de tenis de câmp la standarde de competiţie, garaj şi lemnărie sau spaţiu depozitare. Aleile din jurul casei sunt pavate cu piatră naturală iar gradina beneficiază de gazon”, se detaliază în anunţul de vânzare.

Etichete: vile de lux cluj sat casa
Ultimele Stiri
abonare newsletter