Economie

Angajatorii din regiunea Nord-Vest anunţă creşteri de personal în perioada următoare

În primul trimestru din 2017 se prognozează cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimii opt ani, potrivit angajatorilor români, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +15% pentru perioada ianuarie – martie 2017, conform studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forță de muncă .

19% dintre cei 625 de angajatori din România intervievați pentru ediția referitoare la trim. I/2017 a studiului prevăd creșteri ale numărului total de angajați, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare. Intențiile de angajare se consolidează atât comparativ cu trimestrul IV, cât și comparativ cu trimestrul I/2016 cu 3, respectiv 5 puncte procentuale.

"Angajatorii au continuat să fie optimiști vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportând Previziuni Nete de Angajare din două cifre în ultimele șase trimestre, ceea ce denotă o piață a muncii alertă, de un dinamism susținut. Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiției pentru angajați, pe o piață care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente. Este posibil sa vedem o multiplicare a inițiativelor de formare a competențelor personalului existent și o mobilitate internă sporită a potențialilor angajați, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambițioase privind forța de muncă și disponibilitatea scăzută a acesteia,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.


Angajatorii din regiunea Nord-Vest, printre cei mai optimişti din ţară

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta la un climat favorabil angajărilor în șapte din cele opt regiuni ale țării.

Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă să fie optimiști, Previziunea Netă de Angajare de +16% rămânând stabilă comparativ cu trim. IV/2016 și îmbunătățindu-se în raport cu primul trimestru al lui 2016 cu 4 puncte procentuale.


Angajatorii din regiunea Sud raportează la rândul lor o Previziune Netă de Angajare de +16%, care se îmbunătățește față de trimestrul IV cu 10 puncte procentuale, iar față de primul trimestru din 2016 cu 8 puncte procentuale. În regiunea Sud-Vest însă, intențiile de angajare slăbesc abrupt comparativ cu trim I/2016, Previziunea Netă de Angajare fiind de -5%, cea mai puțin optimistă și singura negativă din țară, cu 1 punct procentual mai slabă decât în ultimul trimestru și cu 16 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul ianuarie - martie 2016.

Cel mai bine stă regiunea Vest, la optimism. Previziunea Netă de Angajare de +22% raportată de angajatorii din regiune este cea mai puternică din ultimii aproape doi ani, îmbunătățindu-se considerabil atât față de trim. IV/2016, cât și față de trim. I/2016, cu 12, respectiv 11 puncte procentuale.


Sectoare în care se previzionează angajări

Este de așteptat ca în intervalul ianuarie - martie 2017 numărul total de angajați să crească în opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate și în șapte din cele opt regiuni ale țării.

Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare formulează și de această dată cea mai puternică prognoză din toate cele raportate la nivel de sector, Previziunea Netă de Angajare de +33% consolidându-se cu 1 punct procentual comparativ cu trimestrul IV/2014 și cu 13 puncte procentuale comparativ cu trim. I/2016, cea mai semnificativă îmbunătățire de la an la an raportată în această ediție a studiului.


Pe de altă parte, intențiile de angajare în sectorul Industrie extractivă slăbesc considerabil, atât comparativ cu anul anterior, cât și comparativ cu trim. IV/2016, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale. Previziunea Netă de Angajare din acest sector este de -1%, cea mai slabă raportată din trim. II/2012 până în prezent.

Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze raportează o Previziune Netă de Angajare negativă, valoarea de -2% fiind totuși mai puternică față de cea raportată pentru trim. IV/2016 cu 10 puncte procentuale, iar față de cea raportată în trim. I/2016 cu 2 puncte procentuale.


Oportunitățile de angajare vor fi însă favorabile în celelalte sectoare, îndeosebi în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +26%, cea mai puternică prognoză din al treilea trimestru al anului 2008 până în prezent, mai arată stiudiul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter