Economie

Ikea anunță oficial că deschide magazin și la Cluj

Venirea Ikea la Cluj este un lucru vehiculat de ani buni și folosit de politicienii clujeni ca promisiune electorală.

Compania de retail mobiliar şi decoraţiuni Ikea intenţionează să construiască magazine în Cluj, Timişoara şi Braşov, oraşele fiind alese în urma potenţialului de piaţă şi al numărului de locuitori, a precizat Stefan Vanoverbeke, Retail Manager IKEA pentru sud-estul Europei.

Acesta este primul anunț oficial pe care reprezentanții companiei îl fac, până acum ne fiind precizate nominal orașele unde se dorește deschiderea de noi magazine.


Radu Moisin a dat ca sigură venirea și s-a ars

În iunie 2012 Radu Moisin era cel care anunța, în postura de primar, deschiderea magazinului în decurs de doar câteva luni. Primarul Radu Moisin confirmapentru o publicație clujeană această informație, spunând că unitatea va fi deschisă până la finele acestui an. "E un bun indicator foarte bun al nivelului economic, știut fiind faptul că această companie nu deschide înainte de studii de piață riguroase", a spus primarul Radu Moisin. IKEA ar urma să creeze la Cluj-Napoca între 500 și 1000 de locuri de muncă.

Alin Tișe a redeschis subiectul

În vara aceasta Alin Tișe a redeschis subiectul, însă a lăsat să se înțeleagă că e vorba de compania suedeză. “Va veni o nouă companie în parcul industrial Tetarom III, unde va investi 30 de milioane de euro într-o fabrică în care va produce componente în domeniul mobilei”. “Acest investitor lucrează pentru un colos mondial al mobilei, care caută şi el teren în apropierea Clujului pentru a deschide într-o primă fază un magazin, iar ulterior este posibil să facă şi producţie”, declara Tișe.


Clujenii ș-au arătat interesați deja

Dorința clujenilor de a achiziționa produsele suedezilor a fost cuantificabilă după deschiderea magazinului on-line, când Clujul a generat cele mai multe comenzi.

În anul fiscal 2014-2015, care s-a încheiat în luna august, magazinul a avut încasări de 424 de milioane de lei, adică de peste 96 de milioane de euro, în creştere cu peste 12% faţă de precedentul an. 8% din vânzări au fost on-line.


Doar un magazin până acum

În prezent, în România, portofoliul companiei suedeze include magazinul din zona Băneasa, Bucureşti şi cel care urmează să fie construit, după ce primeşte avizul, în zona Pallady şi care va fi finalizat până la sfârşitul lui 2018. Mai mult, Ikea îşi propune să aibă 13 magazine în sud-estul Europei până în 2025. În 2017 urmează să se deschidă magazinul din Belgrad, apoi cel din Ljubljana.

Angelica Teocan

Ultimele Stiri
abonare newsletter