Economie

Banca Transilvania a câştigat 458,3 milioane lei în primul semestru şi a acordat 75.000 de credite noi

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a treia instituţie de credit după active din sistemul local, anunţă că a încheiat primul semestru al anului cu un profit net de 458,3 milioane lei şi venituri de 1,41 miliarde lei, cu aproape 50% peste rezultatul raportat în acelaşi interval al anului trecut.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, veniturile operaționale ale Băncii Transilvania au ajuns la 1.415,2 milioane lei, iar profitul net la 458,3 milioane lei.

“Rezultatul financiar include impactul unor tranzacții nerecurente (Visa Europe, provizioane suplimentare generate de Legea Darea în plată), cu un impact brut pozitiv de aproximativ 11 milioane lei în rezultatul băncii. Activele BT sunt în valoare de 47,89 miliarde lei, creditele nete însumează 25,8 miliarde lei, iar resursele de la clienți, 39 miliarde lei”, se arată în documentul citat.


Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație BT, afirmă: „Avem o bază solidă, capitaluri proprii foarte consistente, creştere organică şi focus pe noi segmente de business - Corporate Banking, microfinanțare şi industrii creative. Rezultatele obținute în primul semestru confirmă trendul începutului de an şi obiectivele asumate în fața acționarilor. Continuăm să finanțăm economia românească şi suntem optimişti în privința evoluției rezultatelor noastre viitoare, dar în acelaşi timp suntem pregătiți pentru eventuale provocări generate de mediul economic dificil, atât pe plan intern, cât şi european”.

Ömer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, declară: „Clienții sunt cel mai important activ al băncii noastre. Ne focusăm pe redesenarea fluxurilor şi proceselor pentru transformarea radicală a relațiilor cu clienții. Investim semnificativ în inovație, customer service şi tehnologie. Avem încredere că rezultatele vor fi pe măsură. Suntem pregățiți să valorificăm oportunitățile de creştere pe piață”.


Rezultatele activităţii curente a Băncii Transilvania, în primul semestru din acest an:

Profitul net BT este de 458,3 milioane lei;
Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu aproape 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar ritmul de creştere al veniturilor din comisioane operaționale a fost tot de 15%
Banca Transilvania a acordat clienţilor IMM aproape 10.000 credite noi în primele 6 luni
Clienții proveniți de la Volksbank România au optat pentru peste 55.000 de produse oferite de Banca Transilvania
Raportul credite/depozite este la 66% la sfârşitul primului semestru din 2016
Banca Transilvania are, la 30 iunie 2016, un portofoliu de 2,64 milioane carduri, care a generat tranzacții cu aproape 25% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii privind volumul tranzacțiilor cu carduri este de aproape 20%.


Alte informații financiare

BT a înregistrat la 30 iunie 2016 cheltuieli nete cu ajustări de depreciere şi provizioane de 325,2 milioane lei (incluzând impactul scoaterii în afara bilanțului a 365 milioane lei)
Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,17% din totalul portofoliului de credite al BT
Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare este în continuare la un nivel confortabil, de 124,63%, în conformitate cu apetitul de risc al băncii
Solvabilitatea BT, luând în considerare profitul semestrului I 2016 este de 18,17% (fără profit este de 16,62%).

abonare newsletter