Economie

De ce în Spania, o călătorie de 620 de km cu trenul durează 2h 30min, iar în România 15h

Cei 620 de km dintre Madrid şi Barcelona sunt parcurşi în două ore şi jumătate cu trenul, în timp ce la noi, o călătorie pe o distanţă atât de mare poate dura 15 ore.

Spania are cea mai extinsă reţea de linii feroviare de mare viteză din Europa, a investit peste 60 miliarde euro şi construieşte în continuare, potrivit unei analize hotnews.ro. Însă nu a scăpat de scandaluri de corupţie, preţurile biletelor sunt mari şi toate investiţiile au fost făcute de stat, astfel că este greu ca aceste trenuri să devină rentabile.

Trenurile în Spania sunt un fel de avioane pe şine. Spania a ajuns să aibă cea mai mare reţea europeană de trenuri de mare viteză, peste 3.200 km, fiind depăşită în lume doar de China şi Japonia. Deşi reţeaua spaniolă este mai întinsă decât cea franceză, în Franţa numărul călătoriilor efectuate este net superior.


Căile ferate spaniole nu erau deloc grozave până la apariţia super-trenurilor. Trenurile erau vechi şi lente, iar oamenii nu prea le apreciau. Apoi, premierul Felipe Gonzales a decis în anii 80' să marcheze revenirea Spaniei la democraţie de după opresivul regim Franco şi prin construirea unor linii de mare viteză care să stimuleze afacerile şi turismul.

S-a vorbit despre corupţie încă de la efectuarea pimelor tronsoane şi mai ales la cumpărarea trenurilor, iar construirea unei linii de mare viteză într-o ţară precum Spania, săracă în anii 80', a avut mulţi contestatari care spuneau că proiectul este un lux uimitor de scump.


După 1992 progresul a fost destul de lent, iar linia Madrid-Barcelona a fost gata în 2008 şi axa principală a reţelei de trenuri AVE cuprindea cei 1200 km din oraşul sudic Sevilla, până în nordul ţării, la graniţa cu Franţa - oraşele Irun şi Hendaye.

Trenurile AVE au câştigat mult în lupta cu cursele aeriene interne chiar dacă în destule cazuri biletele sunt mai scumpe cu trenul, mai ales dacă sunt cumpărate chiar înaintea călătoriei. Marele avantaj este că pleci din centrul oraşului şi ajungi în centrul oraşului de destinaţie, iar controlul de securitate este foarte rapid. Cu avionul drumul până la aeroport ia mult timp, iar formalităţile durează uneori, astfel că foarte mulţi aleg trenurile care sunt punctuale în peste 99% din cazuri.


Cât durează călătoria cu cele mai rapide trenuri

Madrid-Barcelona - 620 km - 2h 30 min


Albacete-Alicante - 165 km - 50 min

Madrid-Sevilla - 472 km - 2h 20 min


Madrid-Malaga - 512 km - 2h 20 min

Madrid-Valencia - 391 km - 1h 38 min

Ultimele Stiri
abonare newsletter