Economie

Prima țară din lume care vrea să interzică banii

O nouă lege propusă în Danemarca ar putea fi primul pas către o adevărată revoluție economică pentru eliminarea banilor fizici și a conturilor bancare clasice.

Propunerea danezilor pare destul de inofensivă pur și simplu permițând magazinelor să refuze plățile în numerar și să le ceară clienților să utilizeze carduri contactless sau alte mijloace electronice de plată, scrie Zero Hedge.

Oficial, scopul este de a elimina unele „sarcini administrative și financiare”, cum ar fi costul serviciului de securitate necesar pentru a trimite bani la banca, făcând parte dintr-un program de reforme care vizează stimularea creșterii economice. În economie există dovezi că utilizarea unei cantități mari de numerar acționează ca o piedică în calea creșterii economice, relatează money.ro.


Însă, dacă ar fi adoptată această lege, schimbarea ar putea reprezenta un moment-cheie în apariția societății fără bani. Și, deoarece toți banii existenți se vor afla doar în conturi bancare, monitorizate sau chiar controlate direct de guvern, autoritățile vor putea să încurajeze populația să cheltuiască mai mult, atunci când economia încetinește, sau să-și diminueze cheltuielile în caz de supraîncălzire a economiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter