Economie

Azi începe programul „RABLA 2015” pentru persoanele juridice

Programul RABLA prin care persoanele jurdice și instituțiile publice pot achiziționa mașini noi începe luni, 4 mai 2015. În cadrul acestuia sunt alocate 5.000 de vouchere în valoare totală de 37,5 milioane lei potrivit datelor furnizate de Administrația Fondului pentru Mediu.

În cadrul Programului Rabla, cu o valoare totală de 200 milioane lei, au fost alocate 20.000 de tichete pentru persoane fizice și 5.000 de tichete pentru persoane juridice și instituții publice. Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu, scrie Agerpres.

Din totalul bugetului alocat, 162,5 milioane lei sunt destinate pentru persoanele fizice, iar 37,5 milioane lei pentru persoanele juridice, inclusiv instituții publice, operatori economici fără personalitate juridică, organizații profesionale care sunt organizate și își desfășoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.


Pe de altă parte, persoanele fizice care vor să achiziționeze o mașină nouă pot aplica, începând de luni, în cadrul Programului Rabla. În urma sesiunii de depunere și validare a dosarelor producătorilor, importatorilor de autoturisme și distribuitorilor pentru Programul „Rabla 2015” au fost validați peste 100 de dealeri auto.

Valoarea eco-bonusurilor este de 750 lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcționare mixt, potrivit mențiunilor înscrise în certificatul de conformitate al autovehiculului nou.


La achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenționale) se va acorda un ecobonus în valoare de 1.500 lei. Pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in) se va acorda un eco-bonus în valoare de 2.500 lei.

În continuare, se menține posibilitatea cumulării a maxim două eco-bonusuri. Valoarea primei de casare a fost menținută la 6.500 lei.

abonare newsletter