Economie

Guvernul a strâns cu 4 miliarde de lei mai puţin TVA decât şi-a asumat în buget

Administraţia Naţională a Finanţelor Publice a strâns la buget în 2014 doar 50,8 mld. lei, deşi conform bugetului ar fi trebuit să strângă 54,6 mld. lei.

sursa foto agorapress.ro sursa foto agorapress.ro

Astfel, veniturile din TVA au scă­zut în 2014 pentru prima dată din 2009 încoace, anul crizei profunde, când economia s-a contractat cu 7,2%. Po­trivit execuţiei bugetului general consolidat, veniturile din TVA s-au contractat în 2014 cu 1,8%, iar explicaţia Fi­nanţelor este că au crescut rambursările de TVA.

Economiştii spun însă că problema nu este cea a rambursărilor de TVA, ci, în continuare, a slabei colectări, mai ales la TVA unde încasările au scăzut, în ciuda faptului că consumul a crescut.


„Colectarea TVA a fost foarte slabă mai ales că vânzările cu amănuntul au crescut, ceea ce cred că este o slăbiciune majoră a execuţiei bugetare. Noi am atras atenţia că proiecţiile privind încasările din TVA sunt foarte optimiste“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de zf.ro.

Din cele 12 miliarde de lei pe care Guvernul le-a cheltuit în decembrie anul trecut, în contul deficitului bugetar, cinci miliarde de lei au mers la investiţii (cheltuieli de capital), astfel că acestea au mai recuperat din căderea faţă de 2013 până la un minus de 4,6% de la minus 14% în luna noiembrie.


Practic, administraţiile locale au primit bani să-şi plătească unele datorii în contul unor lucrări şi astfel cheltuielile de capital au avansat de la 12 miliarde de lei în noiembrie la 17 miliarde în decembrie. Dar faptul că statul nu a dat banii la timp s-a văzut mai ales în evoluţia lucrărilor de infrastructură, piaţa construcţiilor scăzând în 2014, potrivit estimărilor, cu 10-15%.

Etichete: tva buget venituri anaf
abonare newsletter