Economie

Afacere inedită: să construieşti dinozauri şi castele pentru parcurile de distracţii

Compania bihoreană Escenomatica este în căutare a circa 100 de persoane care să lucreze la crearea de decoruri pentru unele dintre cele mai mari parcuri de distracţii din lume.

Sculptori, pictori, designeri şi ingineri proiectanţi care să lucreze la „mobilarea” unora dintre cele mai mari parcuri de distracţie din întreaga lume – acestea sunt doar câteva dintre posturile pe care o companie din Bihor le pune la bătaie în următoarea perioadă. Iar când vorbim de „mobilare”, nu este vorba despre bănci sau căsuţe. Ci de dinozauri, castele, corăbii şi multe altele. Compania Escenomatica Oşorhei îşi desfăşoară activitatea în domeniul decoraţiilor tematice pentru parcuri de distracţii şi agrement, scenografii pentru teatru şi televiziune, dar şi design specializat şi animatronică. De altfel, compania este unica din România care produce tematizare integrală interioară-exterioară şi animatronică pentru parcuri de distracţii.

Decoruri „made în Bihor”, trimise peste tot în lume

Printre clienţii companiei se numără parcuri de distracţii celebre din toată lumea, iar printre proiectele la care au lucrat şi angajaţii Escenomatica Oşorhei se numără Aquarium Arizona (SUA), Legoland Billund (Danemarca), PortAventura Barcelona (Spania) sau Galaxy Park Sevilla (Spania).


Escenomatica este subsidiara din România a companiei Theming and Animatronics (TAA) Industries SA, cu sediul la Madrid şi birouri în Germania, SUA şi Emiratele Arabe Unite. La Bihor are loc însă aproape toată partea de producţie.

Printre cele mai mari proiecte ale TAA Industries se numără şi Sochi Park din Rusia, ca parte din Jocurile Olimpice care au avut loc iarna aceasta.


Contracte de zeci de milioane de euro

Escenomatica a luat naştere în urmă cu nouă ani, în 2005 (anul în care România a semnat tratatul de aderare la UE), fiind înfiinţată de Udo Weisenburger, un cetăţean german care lucrase înainte în acest domeniu, în Spania. Udo Weisenburger este şi preşedintele şi fondatorul TAA Industries, compania-mamă a Escenomatica, înfiinţată tot în 2005.

Potrivit lui Julien Kiss, manager de recrutare al Escenomatica, începuturile companiei nu au fost spectaculoase. Producţia a început iniţial la Aleşd, într-un spaţiu restrâns, cu doar o mână de oameni. Compania s-a extins apoi, dar nu într-un ritm spectaculos, având proiecte de ordinul zecilor de mii de euro.


În 2009 – 2010 însă, conducerea companiei a luat hotărârea să intre în “liga mare”. Udo Weisenburger a riscat, făcând noi angajări şi investind în echipamente performante, mărindu-şi astfel capacitatea de producţie. Iar clienţii mari nu au întârziat să apară, printre aceştia numărându-se Disney, Warner Brothers sau Hollywood. Astfel, de la contracte de câteva zeci de mii de euro, s-a ajuns la contracte de zeci de milioane de euro.

De exemplu, în prezent, compania are un contract pentru un parc de distracţii în Dubai, care se anunţă spectaculos – ca de altfel toate lucrurile făcute în Dubai –, dar despre care reprezentanţii companiei nu doresc încă să ofere prea multe detalii.


Circa 100 de posturi libere

Numărul mare de lucrări şi complexitatea acestora au determinat conducerea TAA Industries să pluseze anul acesta din nou, făcând investiţii şi mai mari în unitatea de lângă Oradea. În luna martie, compania a anunţat investiţii de 1,6 milioane de euro, din care 900.000 de euro fonduri europene, în îmbunătăţirea facilităţilor de producţie din Oşorhei.

TAA îşi va dubla astfel capacitatea de producţie şi depozitare, dar şi numărul de angajaţi. Astfel, Escenomatica este în prezent în căutarea a circa 100 de persoane, majoritatea sculptori, dar şi pictori, designeri şi ingineri constructori, care să se alăture celor aproximativ 150 de angajaţi actuali.


Noii angajaţi vor lucra o bună parte din an în străinătate, inclusiv în cadrul a două noi facilităţi de producţie, în Mexic şi Dubai. În prezent, Escenomatica are echipe operative în Detroit, Orlando, Amsterdam, Paris, Casablanca, Istambul şi Sochi.

De asemenea. În această iarnă, Escenomatica vrea să inaugureze prima Academie de Sculptură Tematică din România, unde doreşte să adune în jur de 70 de sculptori pentru câteva proiecte „gigant” în Dubai, Londra şi Orlando. Centrul de sculptură va fi condus de un cadru universitar care a lucrat pentru mai multe block-bustere la Hollywood, al cărui nume însă nu va fi dezvăluit decât în lunile următoare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter