Economie

Ioan Rus: România are nevoie să construiască imediat 700-800 km de autostradă

"Investiţiile în infrastructură sunt o necesitate imediată. România are nevoie să construiască imediat 700-800 km de autostradă, 2000 şi ceva de kilometri de drum expres, 3000 de kilometri de drum regional, dar şi variante ocolitoare la reşedintele de judeţ", a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Pentru toate aceste investiţii ar fi nevoie de circa 30 miliarde de euro, a arătat Rus, menţionând că o parte a surselor au fost identificate.

"Este nevoie de parteneriate public-private viabile. Din păcate, noi nu avem niciun exemplu de parteneriat public-privat masiv de succes. Nu avem nicio concesiune ca poveste de succes la care să ne raportăm ca punct de pornire pentru alte concesiuni în viitor", spune ministrul Transporturilor, potrivit capital.ro.


Potrivit afirmaţiilor sale, România are încă o problemă şi cu toate companiile care funcţionează în zona infrastructurii, atât a celei feroviare, cât şi a celei rutiere şi aeriene.

"Prin tipul de management pe care şi l-au asigurat până acum nu au reuşit să se ridice la nivelul de competitivitate necesar într-o economie globalizată. Majoritatea schioapătă", a declarat Rus.


În opinia sa, soluţia la această problemă este continuarea privatizărilor în domeniu.

"Master Planul de Transport este în dezbatere publică și, în urma dezbaterii publice, vor exista diverse puncte de vedere, unele divergente, între specialiștii care au participat la realizarea lui și cei care nu au participat. Unele dintre observațiile aduse Master Planului la dezbaterile publice sunt vizibil pertinente. În consecință, compania care l-a făcut, împreună cu o comisie a ministerului, analizează acum concluziile rezultate în urma dezbaterilor publice, astfel încât, la final, să rezulte un document, corectat uneori, care să se transforme apoi într-un program operațional și care va avea aprobarea Guvernului. Forma finală se depune și la Comisia Europeană. Cred că acest lucru se va întâmpla la finalul lunii noiembrie", a explicat Rus.


El a adăugat că, pentru perioada 2014 — 2030, necesarul de investiții în infrastructura de transport se ridică la 30 de miliarde de euro.

"Este vorba de investiții pentru toată infrastructura de transport. O parte din acești bani vor veni prin proiecte de la Uniunea Europeană și altă parte de la bugetul de stat", a precizat șeful de la Transporturi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter