Economie

Economia României a reintrat în recesiune

Eurostat a comunicat estimările preliminare privind dinamica PIB-ului în Zona Euro și Uniunea Europeana în trimestrul II, informează HotNews.ro. Datele oficiului european de statistică arată că PIB-ul Romaniei s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv (dinamica trimestru la trimestru), cu 1% în trimestrul II.

„Cu alte cuvinte, economia României a reintrat în recesiune tehnică. Această evoluție a fost determinată de contracția investițiilor productive, care nu a putut fi contrabalansată de relansarea consumului privat. Menționăm faptul că în primul semestru economia internă s-a confruntat cu o divergență între climatul investițional din economia reală și climatul investițional din economia financiară, pe fondul climatului macro-financiar extern, a crizei din Ucraina și a politicii statului în materie de investiții publice”, se arată într-un raport semnat de economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Radulescu, publicat joi dupa prânz.

Într-o discuție cu oficialii INS aceștia au admis că au revizuit în scădere datele pe primul trimestru din 2014 și că suntem în recesiune tehnică.


„La nivelul economiei reale climatul investițional s-a deteriorat, fapt reflectat de declinul formării brute de capital fix, cu impact nefavorabil pentru dinamica întregii economii. Menționăm faptul că planurile investiționale ale companiilor au fost nefavorabil influențate în semestrul I de acciza la carburanți și de taxarea construcțiilor speciale.

În economia financiară climatul a fost pozitiv: costul finanțării statului a consemnat noi minime istorice, iar indicele bursier BET a urcat cu 8%.


Evolutia nefavorabilă a investițiilor productive din primele șase luni ale anului se reflectă negativ la nivelul potențialului economic.

În scenariul central (care va fi revizuit în toamnă) ne așteptăm la o relansare graduală a investițiilor productive începând cu trimestrul al treilea, evoluție susținută, printre altele, de declinul costurilor de finanțare (la minime istorice) și relansarea creditării în RON, revigorarea consumului privat, o politică mai proactivă la nivelul investițiilor publice”, se mai arată în raportul citat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter