Economie

Când sudorii bat profesorii şi absolvenţii de studii superioare

Iată una dintre acele meserii pentru care nu ai nevoie de diplomă dar care îţi poate aduce un salariu mai mult decât decent peste hotare.

În timp ce majoritatea tinerilor se luptă pentru un loc la facultate, respectiv o diplomă, există şi meserii care aduc mai mulţi bani fără „patalama”, mai ales în străinătate.

Nevoia de muncitori calificaţi este în continuare mare atât în România, dar şi în străinătate. O dovedesc atât miile de posturi scoase la concurs de Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă dar şi pe site-urile specializate de recrutare. Iar oferta este mult mai atrăgătoare în străinătate. Astfel, de multe ori, angajatori din ţări precum Franța, Marea Britanie, Olanda, Belgia și Germania oferă nu doar salarii mari, ci şi cazare, transport sau training pentru a reuși să își acopere pozițiile disponibile.


De  exemplu, potrivit platformei de recurtare Tjobs.ro, în perioada aceasta se caută sudori în aluminiu care să lucreze în Germania, în industria automobilelor, la linia de producție a unor maşini de lux. Sudorii vor beneficia şi de o lună de training. Angajatorul nu menţionează salariul pe care e dispus să-l ofere, ci doar faptul că inclusiv trainingul va fi plătit. În schimb, un alt angajator, de data aceasta din Franţa, a trecut la salariu suma de 1.900 – 2.000 euro, plus cazare şi transport plătit. Compania caută sudori navali, care vor lucra în special în atelier la coca navei unde se sudează piese la sol sau la bordul navei. Alte anunţuri de pe site-urile de recrutare confirmă faptul că un sudor bun îşi poate găsi un post plătit cu peste 2.000 de euro pe lună şi în alte ţări din Europa. De altfel, sudorii pot câştiga bine şi în ţară, nu doar peste graniţă. De exemplu, o persoană calificată în sudura în argon poate ajunge să câştige peste 10.000 de lei pe lună.

Cât costă un curs?

În Cluj-Napoca există mai multe firme care organizează cursuri de sudori, iar potrivit reprezentanţilor acestora, cererea este destul de mare. „În general, cei care fac cursuri de sudori ştiu care este oferta de locuri de muncă în domeniu din străinătate. Vin oarecum ţintit, să facă acest curs şi apoi să plece să lucreze în altă ţară. Cererea pentru cursuri este astfel corelată în mare parte cu oferta de joburi pentru sudori din străinătate”, a declarat reprezentantul Fundaţiei APT International, care organizează astfel de cursuri la Cluj-Napoca. „Există cerere, dar majoritatea fac cursurile pentru a merge să lucreze în străinătate, nu în ţară”, spune la rândul său un angajat Transisud, firmă specializată în domeniu care oferă şi cursuri de sudură.


Un curs de sudor durează aproape jumătate de an şi costă în jur de 1.000 de lei.

Alte oferte tentante

Nu doar meseria de sudor poate aduce bani buni, fără a fi însă „în vogă” printre tinerii din ţară. Un fierar-betonist care lucrează în Olanda ajunge la un salariu de 1.500 de euro, iar pe lângă această sumă i se decontează şi cazarea sau primeşte bonusuri în funcţie de politica fiecărei companii în parte. Deşi salariul poate nu pare fenomenal pentru unii, trebuie ţinut cont că, faţă de  salariul mediu net pe ţară de circa 400 de euro, diferenţa este foarte mare.


Sudorii nu sunt singurii bine plătiţi de către companiile din străinătate. Pe site-ul Eures există în prezent mii de posturi disponibile, iar salariile oferite sunt pe măsură. De exemplu, în Regatul Unit se caută bucătari sau ajutoarele de bucătar, aceştia din urmă având şanse să se angajeze cu salarii de circa 16.000 de lire sterline pe an. Adică peste 1.300 de lire pe lună.

De asemenea, la categoria „Operatori la maşini, utilaje şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse”, există peste 2.000 de oferte de joburi doar în Franţa şi peste 10.000 în Germania. Cu toate că mulţi angajatori menţionează că tariful urmează să fie discutat la interviu, există şi anunţuri care promit salarii de 13-14 euro pe oră, ceea ce înseamnă peste 2.000 de euro pe lună.

Ultimele Stiri
abonare newsletter