Economie

Cât de tentant este Clujul pentru afacerile străinilor?

Clujul se menţine în top atât în ceea ce priveşte numărul înmatriculărilor de firme cu participare străină la capitalul social, cât şi în cel al radierilor.

Numărul străinilor care au ales să investească în firme cu sediul la Cluj a ajuns la 133 în primele cinci luni ale acestui an.

 


În luna mai, 29 de firme cu participare străină la capitalul social au fost inmatriculate în judeţul Cluj, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), reprezentând circa 5,5 % din numărul total de astfel de firme înmatriculate în luna mai în ţară. Astfel, Clujul se clasează pe poziţia a patra din acest punct de vedere, după Bucureşti, Timiş şi Ilfov. Valoarea capitalului social subscris a fost de circa 20.000 de lei. În paralel însă, 15 firme din Cluj cu participare străină la capitalul social au fost radiate în luna mai, arată statisticile ONRC.

Datele înregistrate la Registrul Comerţului mai arată că, în clasamentul primelor 40 de societăţi după participarea străină la capitalul social total subscris, în echivalent valută, în luna mai, se află doar trei companii din Cluj. Este vorba despre dezvoltatorul imobiliar TCT High Developments SRL, care se clasează pe locul 12 în top. Ţara de rezidenţă a investitorului majoritar este Cipru iar valoarea capitalului social subscris este de 26 milioane de lei. TCT High Developments a fost dezvoltatorul Solaris Shoping park din Turda. În 2009, societatea de construcţii Kriskon Târgu-Mureş, cea care a ridicat Solaris Shopping Park, a solicitat scoaterea la vânzare a complexului comercial al companiei TCT High Developments pentru neplata unei datorii de 1,7 milioane de euro. Krikson a cerut intrarea în procedură de executare silită a TCT, iar în 2010 compania a apărut în Buletinul Insolvenţei.


Producătorul de electrocasnice De’Longhi se clasează pe poziţia 15 în topul ONRC, investitorii fiind italieni iar capitalului social subscris - de circa 20 milioane de lei.

A treia companie din judeţ care a reuşit să intre în top este compania de transport Arcese Transport SRL, investitorii fiind tot din Italia, iar valoarea capitalului social fiind de 6 milioane de lei.


Situaţia pe lunile anterioare din 2014 arată că, lunar, în Cluj, la ONRC au fost înmatriculate în medie 25 de firme cu participare străină la capital, în timp ce media radierilor a fost de 20 pe lună.

La sfârşitul anului trecut, în Cluj erau înregistrate aproape 8.000 de firme cu participare străină la capitalul social, valoarea acestuia fiind de 2 miliarde de lei, respectiv 635.277 de euro.


Cu toate că statisticile arată că oamenii de afaceri străini par optimişti atunci când vine vorba despre business-uri la Cluj, ambasadorul grec la Bucureşti, Grigorios Vassiloconstandakis, a declarat ieri că o problemă cu care se confruntă toţi investitorii din România este lipsa de finanţare, soluţia fiind crearea unor structuri care să-şi asume sarcina creşterii absorbţiei fondurilor europene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter