Economie

În ce ar putea investi chinezii la Cluj-Napoca?

Chinezii par interesaţi să construiască locuinţe sociale, spitale, parcuri industriale sau drumuri în Cluj-Napoca.

O companie din China este interesată de dezvoltarea în parteneriat public-privat a unui cartier care să includă şi o importantă componentă de locuinţe sociale.

Subiectul a fost abordat în cadrul discuţiilor pe care conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Cluj le-a avut la sfârşitul săptămânii trecute cu o companie de construcţii civile din China. Delegaţia de afaceri din China a fost formată din membrii echipei manageriale a Companiei de construcţii civile „Tianyuan Construction Group Corporation”. Aceasta este axată pe realizarea de proiecte de mare infrastructură, societatea având în portofoliu lucrări de mare anvergură executate în China şi Asia, dar nu numai, precum sectoare de autostradă, aeroporturi, spitale de mari dimensiuni, arene sportive, parcuri industriale, proiecte din domeniul energetic, chimic şi petrochimic, centre comerciale şi de afaceri, mall-uri culturale, spaţii de birouri, proiecte rezidenţiale sociale etc. Compania Tianyuan Construction Group are în prezent peste 70 de sucursale și filiale şi circa 6.500 de angajaţi.


Spitale, drumuri, imobiliare

„O atenţie aparte a fost acordată proiectelor forului administrativ judeţean care vizează construirea Spitalului Regional de Urgenţă, a Spitalului Pediatric Monobloc, programului de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene şi respectiv Parcurilor Industriale administrate de Consiliul Judeţean prin intermediul S.C. TETAROM S.A. şi facilităţilor pe care acestea le oferă potenţialilor investitori. Nu în ultimul rând, a fost abordată posibilitatea dezvoltării în comun, într-un parteneriat de tip public-privat, a unui proiect de construcţie a unui cartier care să includă şi o importantă componentă de locuinţe sociale”, se menţionează într-o informare a Consiliului Judeţean Cluj.

Reprezentanţii părţii chineze şi-au manifestat interesul de a participa la derularea acestor investiţii atât în calitate de finanţatori, cât şi de executanţi ai lucrărilor, într-o formulă juridică ce va fi agreată ulterior analizării documentaţiilor tehnico-economice puse la dispoziţie de către partea română.


Forum Economic Cluj-Shandong

Vizita oamenilor de afaceri chinezi se constituie într-o etapă pregătitoare a Forumului Economic Cluj-Shandong ce va avea loc la Cluj-Napoca în 26 iunie, în organizarea Consiliului Judeţean Cluj, a Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj, TEATROM S.A şi a Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Cluj, manifestare la care va participa o importantă delegaţie administrativă şi de oameni de afaceri chinezi condusă de vice-guvernatorul Provinciei Shandong.

Între judeţul Cluj şi Provincia Shandong din Republica Populară Chineză există din anul 2010 un protocol de colaborare al cărui scop îl reprezintă cooperarea în domenii precum agricultura, industria şi comerţul, colaborarea şi schimburile academice dar şi în alte domenii de interes reciproc aflate în competenţa celor două regiuni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter