Economie

Durere la pompă: România a înregistrat cele mai mari scumpiri la benzină din lume

România bifează un nou record, însă unul negativ. Cât costă benzina în alte ţări şi care e puterea de cumpărare a românilor când vine vorba de carburant?

România a înregistrat cele mai mari scumpiri la benzină din lume România a înregistrat cele mai mari scumpiri la benzină din lume

Cea mai recentă ediţie a studiului „Pain at the Pump” (Durere la pompă), realizat de Bloom­berg, arată care sunt preţurile în lume la benzină şi unde se clasează România.

Topul a luat în calcul preţul pe litrul de benzină din 61 de state, din întreaga lume, în perioada 31 martie - 29 aprilie. Creşterile au fost calculate raportat la preţurile analizate în ediţia anterioară a topului, realizată în al treilea trimestru din 2013.


„Preţul benzinei în România a crescut cu 16%, cel mai mare ritm înre­gistrat de vreunul dintre cele 61 de state din clasament“, se arată în studiul publicat de Bloom­berg la începutul acestei luni. România se află astfel pe poziţia 24 din cele 61 de state analizate, cu un preţ pe litru de 6,31 lei. În vechea edi­ţie, din trimestrul III din 2013, Româ­nia figura pe locul 33, cu un preţ pe litrul de benzină de 5,68 de lei.

Doar Danemarca se apropie de această performanţă negativă a României, se mai arată în analiza „Pain at the Pump”.


Cu acest preţ, de circa 6,3 lei pe litru, benzina costă în România de două ori mai mult decât în SUA, de patru ori mai mult decât în Emiratele Arabe Unite şi de 195 de ori mai mult decât în Vene­zuela unde accesul la carburant ieftin este un “drept prin naştere”, după cum notează autorii studiului.

Primele şi ultimele cinci

Pe primele cinci locuri în topul ţărilor cu cea mai scumpă benzină se află Norvegia (8,37 lei/litru), Ţările de Jos (8,09 lei/l), Italia (7,99 lei/l), Danemarca (7,82 lei/l) şi Grecia (7,54 lei/l).


La polul opus, în coada clasamentului „Pain at the Pump”, se află, aşa cum am mai menţionat, Venezuela, unde litrul de benzină costă 0,03 bani. Adica 100 de litri de benzină la 3 lei. Alte ţări în care benzina e foarte ieftină sunt Arabia Saudită, Kuveit, Egipt, Iran, Emiratele Arabe Unite etc.

Stăm prost la puterea de cumpărare

Clasamentul Bloomberg nu a luat însă în calcul doar preţul la benzină, ci şi puterea de cumpărare a locuitorilor celor 61 de ţări analizate. Astfel, cu toate că România se află pe locul 24 ca şi preţ al benzinei, se situează pe poziţia 9 din 61 ca putere de cumpărare, raportat la veniturile populaţiei. Cu alte cuvinte, potrivit analizei, 28,3% din banii câştigaţi de un român pe zi se duc pe 4 litri de benzină (studiul foloseste ca unitate de măsură galonii, un galon fiind echivalent cu 3,785 de litri). Singura ţară din Europa în care puterea de cumpărare este mai mică decât cea a României este Bulgaria. Aici, deşi benzina este mai ieftină comparative cu România (5,75 lei per litru), şi salariile medii sunt mai mici. Concret, bulgarilor li se „duce” 32% din salariul pe-o zi pe 4 litri de benzină.


Trebuie menţionat că studiul Bloomberg ia în considerare pentru România un venit mediu zilnic de 26 de dolari (circa 84 de lei). Autorii menţionează că, în România, consumul de benzină reprezintă, cantitativ, circa un sfert faţă de media celor 61 de state luate în considerare.

Bloom­berg­ nu precizează exact ziua în care a colectat preţurile menţionate sau dacă acestea reprezintă o medie pentru perioada luată în calcul, respectiv luna aprilie a acestui an.


Cât costă benzina?

Ţara     preţ/l (lei)

Norvegia         8.37   

Ţările de jos     8.09   

Italia                 7.99   

Danemarca      7.82   

România          6.31   

Austria             6.10   

Ungaria            6.03   

Luxemburg      6.01   

Cehia               5.86   

Bulgaria           5.75   

Venezuela       0.03   

Ultimele Stiri
abonare newsletter