Economie

Patronate: Amânarea reducerii TVA la carne adânceşte evaziunea fiscală

Evaziunea fiscală pe lanţul cărnii depăşeşte în România 450 de milioane de euro anual.

Amânarea reducerii TVA la carne adânceşte evaziunea fiscală, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro Amânarea reducerii TVA la carne adânceşte evaziunea fiscală, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a anunţat că nu va introduce pe agenda discuţiilor cu FMI subiectul reducerii TVA la carne şi la preparatele din carne.

Declaraţia Ioanei Petrescu a pus pe jar patronatele din industria cărnii, care susţin că prin amânarea discuţiilor legate de reducerea TVA la carne statul se face vinovat de adâncirea evaziunii fiscale şi de condamnarea la faliment a producătorilor şi procesatorilor români.


„Cerem statului să trateze cu mai multă seriozitate reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne și să discute punerea în aplicare a acestei măsuri, cu FMI. (...) Amânarea discuţiilor despre reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne face statul vinovat de adâncirea evaziunii fiscale”, a declarat preşedintele Pro Agro, Alex Jurconi. „Orice zi care trece nu face decât să adâncească încrengătura evaziunii fiscale şi să ducă, tot mai aproape de faliment, producătorii şi procesatorii de bună credinţă. Ce nu vede statul este că producătorii şi procesatorii noştri  nu se luptă doar cu un TVA mult prea mare pentru posibilităţile lor. Aceștia sunt suplimentar presaţi de concurenţa cu producătorii de carne din Ungaria, unde TVA s-a redus la 5%. Evaziunea fiscală, competiţia neloială şi concurenţa producătorilor şi procesatorilor din Ungaria fac din reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne o prioritate naţională”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Din datele centralizate de Pro Agro, evaziunea fiscală pe lanţul cărnii depăşeşte în România 450 de milioane de euro anual.

abonare newsletter