Economie

Bank of Cyprus a vândut acţiunile deţinute la Banca Transilvania şi subsidiara din Ucraina

Bank of Cyprus (BoC) a anunţat ieri că a finalizat vânzarea participaţiei deţinute la Banca Transilvania şi a subsidiarei sale din Ucraina mai devreme decât era planificat, transmite site-ul cyprus-mail.com.

Grupul cipriot a vândut 220.461.952 acţiuni deţinute la Banca Transilvania pentru aproximativ 82 de milioane de euro. Prin vânzarea participaţiei deţinute la Banca Transilvania, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al Bank of Cyprus a fost majorat cu 0,2 puncte procentuale, iar nivelul lichidităţilor a fost majorat cu 82 milioane de euro.

”Înregistrăm progrese importante în implementarea planului nostru de restructurare şi anunţul de azi marchează un pas important al eforturilor de revenire la stabilitate şi soliditate financiară a Bank of Cyprus, pentru a sprijini redresarea economiei cipriote. Sunt încântat că ambele tranzacţii s-au finalizat mai rapid decât am anticipat, iar preţul obţinut pentru subsidiara din Ucraina este acceptabil, în ciuda mediului economic şi politic nesigur”, a declarat directorul general al BoC, John Hourican. Vânzarea subsidiarei din Ucraina va întări lichidităţile Bank of Cyprus, care nu va mai fi expusă la turbulenţele din această ţară, se arată într-un comunicat al celui mai mare grup bancar din Cipru.


”Impactul combinat al ambelor tranzacţii va îmbunătăţi imediat nivelul lichidităţilor grupului cu aproximativ 185 milioane de euro”, a anunţat Bank of Cyprus. După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, UE, BCE au acceptat, în 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. În schimbul asistenţei financiare, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi, de asemenea, să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.

Orice escaladare a crizei din Ucraina reprezintă o ameninţare pentru economia cipriotă, a afirmat recent Panicos Demetriades, guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului. Acesta a adăugat: ”Orice adâncire a crizei dintre Moscova şi Occident, după anexarea Crimeii de către Rusia, ar putea afecta redresarea economiei cipriote”. Rusia are multiple legături economice cu Ciprul.


Pe piaţa din România, în luna martie 2013, Marfin Bank România a preluat de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane de euro şi active brute de 82 de milioane de euro, precum şi personalul implicat în administrarea acestor contracte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter