Economie

Boc: Noua taxă la motorină şi benzină va scoate din buzunarul românilor 50 lei pe lună

Fostul premier Emil Boc susţine că acciza la motorină şi benzină care va aplicată de la 1 aprilie devine pentru actualul şef al Guvernului, Victor Ponta, “un instrument de campanie electorală”.

Emil Boc a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că noua taxă va lua din buzunarul cetăţenilor circa 50 de lei pe lună, prin costuri indirecte. “Din nefericire, pentru Victor Ponta, acciza la motorină şi benzină pe care o pune de la 1 aprilie, devine un instrument de campanie electorală şi de a face bani pentru a-şi putea susţine campaniile din acest an. E clar că, în momentul în care ai creştere economică de 3,5% nu poţi să pui taxe noi. De ce ai nevoie acum de taxe suplimentare? Această taxă pe motorină şi benzină va lua lunar din buzunarul pensionarilor şi al angajaţilor, prin costurile indirecte, în jur de 50 de lei, ceea ce înseamnă o diminuare a veniturilor populaţiei. Dacă ne gândim că de la 1 aprilie creşte şi preţul la gaz, care va mai creşte şi în toamnă, practic, în continuare, Guvernul bagă mâna în buzunarul cetăţenilor foarte adânc, fără să fie perioadă de criză economică şi de recesiune”, a afirmat Boc.

Ponta ar trebui să nu aplice acciza

Fostul premier a mai spus că premierul nu ar trebui să acplice acciza la benzină şi motorină dacă mai are “un dram de înţelegere faţă de situaţia de zi cu zi a românilor”. “Resurse în buget are, încasările pe ianuarie şi februarie sunt în grafic, fără acciză. Atunci de ce este nevoie de altceva? Singura explicaţie este legată de faptul că trebuie să îşi finanţeze campaniile electorale, probabil cea prezidenţială la care ţine din ce în ce mai mult”, a afirmat Emil Boc.


Premierul Victor Ponta a declarat în şedinţa de guvern de miercuri că acciza la carburanţi va fi aplicată din luna aprilie, iar Executivul va introduce şi un set de măsuri fiscale care să permită transportatorilor corecţi, neimplicaţi în acte de evaziune fiscală, să recupereze o parte importantă din suma aferentă acestei accize.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care a reluat cererea privind renunţarea la creşterea anunţată a accizei la carburant, şeful statului menţionând că măsura ar genera o presiune mult prea mare şi inutilă asupra mediului economic şi asupra consumatorului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter