Economie

Criza afectează și serviciile bancare?

Un ordin de plată către Trezorerie zace neoperat de la sfârșitul anului trecut într-un dosar la o agenție de cartier a BRD, iar clujeanul care l-a depus a aflat cu totul și cu totul întâmplător că nu și-a plătit datoriile către stat.

Criza afectează și serviciile bancare? Criza afectează și serviciile bancare?

Ordinul de plată (OP) a fost depus de O.N. în 18 decembrie 2013 la agenția BRD din cartierul Gheorgheni, iar funcționarul de serviciu din ziua respectivă a semnat și ștampilat pe original și pe copia clientului.

„Am depus în cont suma necesară tranzacției, am completat ordinul de plată către Trezorerie - o sumă substanțială, reprezentând regularizările la impozite pentru anul 2013 - și am așteptat liniștit sărbătorile”, spune O.N.


După aproape o lună, având o rată de plătit din același cont, clujeanul s-a prezentat la o altă agenție BRD să depună suma necesară. „Am aflat că rata era deja plătită, deși știam că nu am bani în cont. Când am cerut un extras pentru a vedea ce s-a întâmplat, de unde au «răsărit» bani în contul meu, am aflat cu stupoare că era banii mei, depuși în decembrie pentru plata impozitelor. Cu alte cuvinte, BRD nu a operat ordinul de plată”, explică el.

Funcționari depășiți de situație

A doua zi, înarmat cu copia sa după OP, clientul s-a adresat agenției BRD de pe strada Septimiu Albini la care a efectuat tranzacția. „Funcționara de la ghișeul agenției din cartierul Gheorgheni era în mod evident depășită de situație: a presupus că nu ar fi fost disponibil în cont, deși îi spusesem din start că în cont erau banii necesari, apoi n-a reușit minute în șir să găsească originalul ordinului de plată decât după ce responsabilul de agenție i-a spus unde să caute dosarul”, povestește O.N.


Cu greu, cei doi au reușit să găsească dosarul lunii decembrie și OP-ul clientului: neoperat (adică banii nu fuseseră transferați, așa cum acesta deja știa), fără nicio mențiune referitoare la faptul că tranzacția nu ar fi fost efectuată, despre vreo eroare de completare sau altă mențiune. „L-am văzut față/verso; era exact așa cum l-am lăsat în decembrie”, spune O.N.

Intervenția responsabilului de agenție nu a fost însă și de ajutor. Dimpotrivă. „A încercat să dea vina pe mine, că nu aș fi completat toate rubricile de pe ordinul de plată, dar nu a putut explica de ce mi-a fost preluat de funcționarii băncii dacă era incomplet, nu a putut să-mi explice de ce nu am fost anunțat că nu s-a efectuat transferul, a fost de-a dreptul obraznic în modul în care mi s-a adresat, condescendent, cu apelativul <> și mi-a cerut mie să mă «calmez». Abia după ce i-am amintit despre existența Direcției de Control a Băncii Naționale a devenit ceva mai amabil”, relatează O.N. discuția cu Ionuț Păcurariu, responsabilul agenției BRD de pe strada Albini.


Au încercat să-și „acopere” greșeala

Când a văzut că OP-ul nu a fost operat, clientul le-a cerut explicații funcționarilor băncii. În loc de lămuriri și, de ce nu, scuze, el a primit doar ridicări din umeri și reproșuri.

„Dacă nu depun la timp banii pentru o rată la credit, imediat primesc sms-uri și telefoane prin care sunt amenințat cu Biroul de Credit, cu executarea silită, cu procese, dar ei nu s-au obosit să mă anunțe că nu au efectuat un transfer foarte important pentru mine! Culmea tupeului, responsabilul de agenție, Ionuț Păcurariu, a încercat să mă convingă că trebuie să completez eu un nou OP. Adică să acopăr eu neglijența și indolența lor! Sunt curios, dacă Finanțele le trimiteau notificare de poprire pe conturile mele pentru neplata impozitelor «uitau» să înființeze poprirea?! Evident că îmi blocau contul fără să clipească. Dar așa, că au «uitat» să opereze OP-ul meu, probabil că se așteaptă să plătesc eu penalitățile calculate de Finanțe... Ca să nu mai spunem că, tot fără să clipească, s-au «îndestulat» cu suma reprezentând rata la credit”, spune O.N.


„Să nu mai lucreze niciodată la o bancă!”

„Oare când vor înțelege că sunt plătiți din banii noștri? Că salariul lor depinde de faptul că eu decid să îmi țin banii în banca la care lucrează ei, să folosesc serviciile BRD?! Sunt hotărât să mă adresez Oficiului pentru Protecția Consumatorului și am să îmi închid conturile de la BRD. Sunt decis să acționez pe toate căile posibile pentru ca acești funcționari incompetenți să nu mai lucreze niciodată la o bancă. Singura bancă unde ar avea ce căuta este una din holul agenției pentru șomaj!”, a conchis clientul BRD.

Ultimele Stiri
abonare newsletter