Economie

Clujenii, printre cei mai importanţi "finanțatori"ai bugetului de stat şi în 2013

Potrivit calculelor Monitorul de Cluj, bazate pe raportările făcute de Finanţele clujene, încasările locale vor fi la sfârşitul lui 2013 cu aproximativ 15% mai mari decât în 2012, asta în condiţiile în care la nivel naţional se înregistrează o scădere a sumelor.

Dacă în alte judeţe sumele colectate de Fisc au scăzut, la noi se înregistrează o creştere a încasărilor

În noiembrie Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Cluj a consemnat o nouă lună cu plus. Totalul la bugetul consolidat a indicat o creştere de 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut ajungându-se la încasări de peste 340 de milioane de lei, cu 50 de milioane mai mult decât în noiembrie 2012.


Cifrele situează Clujul pe locul doi în tară după sumele colectate la bugetul de stat din taxe şi impozite plătite de contribuabilii mici şi mijlocii, fiind devansat doar de Sectorul 1 din Bucureşti.

Startul nu a fost deloc promiţător

DGFP Cluj  a încasat în ianuarie doar 316 milioane de lei, cu 30 de milioane mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.


Scăderea sumelor încasate la bugetul de stat era justificată prin schimbarea datei de plata a impozitului pe profit.

„Scăderea din ianuarie 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, este cauzată în primul rând de faptul că prin modificările aduse Codului fiscal, contribuabilii nu mai au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit pentru trimestrul IV 2012 până în 25 ianuarie 2013, impozitul pe profit fiind datorat in cuantumul stabilit în declaraţia anuală care se depune până la 25.03. 2013”, se explica în informarea trimisă de AJFP Cluj.


Statul a „pierdut” un miliard din cât şi-a propus să încaseze în T3

Vă reamintim că statul a colectat în trimestrul al treilea la bugetul general consolidat cu 4 miliarde de lei mai puţin compartiv cu suma prevazută în programul stabilit de Ministerul Finantelor, respectiv 49,7 miliarde lei faţă de 53,7 miliarde lei, potrivit datelor publicate în raportul privind execuţia bugetară.

Conform datelor operative pentru trimestrul al treilea, veniturile bugetului general consolidat au fost realizate în proporţie de 92,5%, în timp ce cheltuielile s-au efectuat în proportie de 96%, situaţie care a condus la un deficit de1,5 miliarde de lei, faţă de ţinta stabilită pe acest trimestru, care prevedea un plus de 400 milioane de lei.


Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut atunci Finanţelor să prezinte cauzele pentru care încasările la bugetul de stat, de care este responsabilă ANAF, au scăzut „în condiţiile în care România înregistrează creştere economică, iar numărul de angajaţi a crescut”.

Guvernul Ponta a introdus peste 30 de taxe noi în 2013

În încercarea de a creşte încasările, Executivul a introdus, anul acesta, impozitul de 16% şi CAS-ul pe producţia micilor fermieri, coplata la ieşirea din spital sau taxa pe divorţul amiabil.


A introdus, totodată, accize pentru hainele de blană, bijuteriile din aur sau platină, iahturi sau arme de vânătoare.

Tot în 2013 au mai fost majorate şi taxele locale, accizele la bere, alcool şi ţigarete, precum şi o serie de taxe pe exploatarea resurselor naturale. Guvernul păstrează aceeaşi abordare şi pentru 2014. Va pune o suprataxă de șapte eurocenţi pe litrul de benzină şi va introduce taxa pe construcţiile speciale.

Toate companiile vor achita un impozit de 1,5% din valoarea stâlpilor, depozitelor şi heleşteelor deţinute. În plus, se vor plăti şi contribuţii de sănătate pe veniturile din chirii.

Potrivit estimărilor, taxele suplimentare din 2013 şi 2014 înseamnă o povară de opt miliarde de lei pentru români. Asta înseamnă că fiecare cetăţean va trebui să dea statului, în medie, cu 50 de euro în plus, anul viitor.  

abonare newsletter