Economie

Cursul BNR a urcat la MAXIMUL din ultimele două luni jumătate

Moneda naţională a continuat să se deprecieze în prima parte a zilei, ca urmare a deciziei preşedintelui Băsescu să nu aprobe memorandul cu FMI, astfel că BNR a publicat un curs de referinţă în creştere, la 4,4684 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate.

Cursul BNR a urcat la MAXIMUL din ultimele două luni jumătate Cursul BNR a urcat la MAXIMUL din ultimele două luni jumătate

Rata de schimb afişată marţi este cu 3,25 bani peste nivelul de luni, de 4,4359 lei/euro. Un curs superior, de 4,4711 lei/euro, a fost anunţat de banca centrală pe 25 septembrie.

Totodată, cursul de schimb leu/dolar american a crescut cu 1,91 bani, la 3,2936 lei/dolar.


Leul s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă urcând la 3,6352 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.


Cursul a urcat până la un maxim de 4,4780 lei/euro pe piaţa interbancară, pe rulaje în creştere, potrivit dealerilor, care spun că jucătorii mizează pe termen scurt pe deprecierea leului, ca urmare a suspendării acordului cu FMI.

Analiştii ING Bank menţioneazã într-un raport prezentat marţi dimineaţă că se aşteaptă "la consecinţe limitate şi în cazul unei (mai puţin iminente) ruperi a înţelegerii cu organismele financiare internaţionale, dat fiind faptul că actualul acord este de tip preventiv şi probabil că investitorii ar putea avea încredere că autorităţile din România au învăţat până acum lecţia disciplinei fiscale".


La deschiderea ºedinþei interbancare, euro a fost cotat la 4,4420 - 4,4450 lei, cu 0,8 - 0,95 bani (aproximativ 0,2%) peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30, de 4,4340 - 4,4355 lei/euro.

În jurul orei 13:00, pe piaţa interbancară, euro era cotat aproape de 4,47 lei.


Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. El a cerut Guvernului să caute alte măsuri de compensare, în principal prin eliminarea cheltuielilor suplimentare destinate autorităţilor locale, altele decât co-finanţarea proiectelor realizate cu fonduri UE.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi dimineaţă că aşteaptă ca autorităţile române să decidă dacă doresc să modifice măsurile necesare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar pe 2014 înainte de a transmite memorandumul Consiliului Executiv al instituţiei financiare internaţionale, scrie Medifax.


Dobânzile afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se plaseaă la 1,58 - 2,08% pe an. În acelaşi timp, randamentele pentru scadenţa la o săptămâna sunt în intervalul 1,6 - 2,1% pe an.

 

Etichete: euro curs valutar
Ultimele Stiri
abonare newsletter