Economie

Cum se poate ridica Transilvania la nivelul Europei?

Zona noastră poate să devină un „model de comportament european pentru România”, potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, Andreea Paul, dacă se urmează patru direcții esențiale: infrastructură, turism, dezvoltarea de centre de afaceri și educație.

„Transilvania merită o strategie de dezvoltare regională integrată și cu viziune pe 20-30 de ani. Transilvania merită să fie modelul de comportament european pentru România. Se poate porni de la redarea circuitului turistic a cetăților refăcute din Sibiu, Brașov, Sighișoara. Turismul a stimulat spiritul întreprinzător al localnicilor. Iar în acest joc economic au intrat și investitorii străini. Libertatea capitalului dă măsura spiritului Transilvaniei. Asta înseamnă business și cultură: clasa de mijloc pe care societatea românească o tot caută și n-o găsește”, atrage atenţia deputatul.

Însă pentru a ajunge să investeşti sau să admiri natura sau oamenii îți trebuie infrastructură modernă.


„Este necesară conectarea infrastructurii Transilvaniei la cea națională și europeană. Este inadmisibil să ajungi mai repede din Transilvania în celalalt capăt al Europei decât în București sau în Constanța”, sublinează parlamentarul.

Ce e concret de făcut?

Andreea Paul face şi un inventor al investițiile prioritare în infrastructură. Pe listă sunt: finalizarea Autostrăzii Transilvania, reabilitarea DN19 între Livada-Sighetul Marmației, a DN18 între Baia Mare și Sighetul Marmației și reînceperea lucrărilor de reabilitare a DJ109L, cunoscut și ca „Autostrada Țării Oașului”, la care adaugă reabilitarea mulțimii „de drumuri județene impracticabile, nereabilitate de ani de zile, care împiedică buna desfășurare a activităților economice”.


La capitolul turism, pe  lista cu investițiile necesare se numără cele în promovarea eco-turismului și includerea gospodăriilor tradiționale în circuitul turistic al regiunii, după proiectul similar din judeţul Sălaj, realizarea circuitului turistic al bisericilor din lemn din județul Maramureș sau dezvoltarea turismului balnear.

Potrivit parlamentarului, un alt „must” este dezvoltarea de parcuri industriale și funcționarea la capacitate maximă a celor deja existente.


„Asociația Cluj IT Cluster a lansat proiectul de dezvoltare urbană Cluj Innovation City dedicat dezvoltării proiectelor și tehnologiilor în domeniul IT. În 20 de ani, Clujul va fi un pol important al IT-ului mondial şi va avea 20.000 de locuri de muncă noi. Proiecte de aceste gen trebuie multiplicate. De pildă, municipiul Baia Mare nu are în prezent un parc industrial. Parcul industrial din Satu Mare sau cel din Jibou sunt mai mult goale”, atrage atenţia Andreea Paul.

Totul porneşte de la educaţie

Esenţială este, însă, revigorarea „sistemul uibolnav al educației”, rămas mult în urmă, „care produce oameni care nu se pricep la nimic și în care se bagatelizează educarea valorilor umane”.


 „Dacă nu rezolvăm problema educației, vom rămâne mereu în sărăcie, iar scrutinele electorale vor duce la votul în necunoștință de cauză. Insulele de performanță, de bună-voință și de bună-credință în învățământ nu salvează nici măcar aparențele”, adaugă deputatul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter