Economie

Prima Casă în lei, încă în stand-by la Cluj

Deşi normele programului guvernamental Prima Casă s-au schimbat de mai bine de două luni, numărul celor care vor să cumpere locuinţe accesând acest program este în continuare la jumătate comparativ cu perioada în care finanţarea se putea obţine şi în euro.

„În ciuda scădereii dobânzilor practicate de către bănci după intervenţia BNR, numărul de clienţi interesaţi să cumpere prin Prima Casă nu a crescut spectaculos. Eu zic că e încă o perioadă de aşteptare, de aşezare. Clienţii zic, «de ce să iau acum, poate peste două trei luni va fi şi mai ieftin»”, a explicat, pentru Monitorul de Cluj, Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare.

Vă reamintim că Guvernul a operat modificarea Prima Casa în luna august, moment în care vânzările de credite prin acest program au scăzut considerabil.


Situaţia este explicabilă din moment ce creditul Prima Casa în lei este mai scump decât un credit imobiliar clasic în euro.

Singurul avantaj de care beneficiază acum clienţii Prima Casă este că acest credit este în continuare garantat de stat şi ca suma minimă necasară este de doar 5% din valoarea imobilului achiziţionat.                                            


Prima Casă, posibilă încă şi în euro pentru „cei iuţi de picior”

Programul Prima Casă s-a modificat din nou, dar că de această dată schimbările se aplică celor care au solicitat credite în euro chiar înainte de intrarea în vigoare a hotărârii prin care se s-a stabilit că împrumuturile se vor acorda numai în moneda naţională.

Potrivit actului normativ care a intrat luni în vigoare, solicitările de acordare a unei finanţări garantate în cadrul programului Prima Casă, aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a HG nr. 565/2013 se soluţionează prin aplicarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii lor.


Cu alte cuvinte, cei care au solicitat credite în euro vor putea accesa împrumuturile în moneda solicitată.

Cine poate accesa credite prin Program?

Poate beneficia de creditul Prima Casă orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.


În cazul anumitor bănci, creditul poate fi aprobat chiar şi înainte de găsirea imobilului care urmează să fie achiziţionat, clientul având la dispoziţie o perioadă destul de generoasă în care să se hotărască ce locuinţă doreşte.

Pentru demararea creditului, clienţii trebuie să dispună de un avans de minimum 5%. De asemenea, majoritatea băncilor acceptă până la trei coplătitori, însă cu condiţia ca la finalizarea creditului, atât solicitantul, cât şi coplătitorii să aibă vârsta maximă de 75 ani.

abonare newsletter