Economie

De ce se opune Germania aderării României la Schengen?

Europarlamentarul german şi membru în Comisia pentru afaceri constituţionale Manfred Weber a explicat pentru Caleaeuropeana.ro, de ce Germania se opune aderării României la spaţiul Schengen.

De ce se opune Germania aderării României la Schengen? De ce se opune Germania aderării României la Schengen?

Manfred Weber a acordat un interviu în luna martie la Bruxelles, unde atrăgea atenţia asupra faptului că disputele politice interne ne-au creat probleme de credibilitate, motiv invocat atunci de eurodeputatul PPE, ca fiind unul din aspectele care ne-au blocat aderarea la Schengen.

AP – Este lipsă de credibilitate din partea României încă o problemă actuală?


MW – Nu putem tolera comportamentul actualului Guvern din România. Se implică clar în treburile justiţiei, încălcând independenţa magistraţilor. Asta compromite separarea puterilor în stat.



AP – După părerea Dvs, care este motivul împotrivirii din partea Germaniei faţă de aderarea ţării noastre la Schengen? Este o problemă legată doar de România sau şi de Bulgaria?


MW – Precizez faptul că nu este o chestiune legată de discrimarea românilor sau a bulgarilor, dar sunt de acord şi susţin ministrul de interne german, care, de curând, a declarat că este necesară o acţiune politică urgenţă pentru promovarea şi integrarea socială a romilor. În căutarea unui trai mai bun, mulţi români şi bulgari au migrat în Germania, în mod special, în ultimele luni. Din păcate, s-a căutat accesarea beneficiilor sociale pe care statul german le oferă. De aici şi poziţia Germaniei împotriva aderării.


AP – Care este motivul legat strict de România?


MW – De asemenea, susţin poziţia ministrului german de interne, care consideră că rata de absorbţie a României a scăzut la un nivel deplorabil.



AP – Putem vorbi despre populismul european?


MW – După părerea mea nu eşti „populist” atunci când constaţi un deznodământ critic.

Întrebat ce părere are despre întârzierea aderării la Schengen şi dacă există şansa unui deznodământ pozitiv în viitorul apropiat, vice-preşedintele PPE din Parlamentul European a declarat că, înainte de a lua o decizie în legătură cu aderarea României şi cea a Bulgariei la spaţiul Schengen, va trebui să aşteptăm raportul MCV al Comisiei, care nu se anunţă mai devreme de luna decembrie sau chiar şi de luna ianuarie. „Până atunci, nu vom avea noutăţi în ceea ce priveşte Schengen”, a concluzionat Weber.

Etichete: aderare schengen
Ultimele Stiri
abonare newsletter