Economie

Toamna readuce curajul vânzătorilor: După o scădere-record în primele 8 luni, prețurile revin pe creștere ușoară

În primele opt luni din 2013, apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit cu o marjă-record - de 6,95% - comparativ cu ultimii doi ani (după o scădere de 4% pe tot parcursul lui 2011 și una de 1,3% în 2012). Prima lună de toamnă însă, recunoscută în mod tradițional pentru „retrezirea” pieței imobiliare, s-a remarcat printr-o tendință de stabilizare a acestui segment.

Braşovul se situează pe primul loc în topul scumpirilor consemnate în luna septembrie, conform Imobiliare.ro. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Brașov a ajuns la 827 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,6% comparativ cu nivelul de 814 euro pe metru pătrat consemnat în luna august; față de perioada similară din 2012, valoarea actuală este cu 2% mai mică.

Cluj-Napoca este al doilea mare oraș al țării caracterizat de scumpiri în ultima lună. Apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca s-au apreciat în septembrie cu 1,4%, de la 904, la 917 euro pe metru pătrat util; această creștere a dus la îngustarea diferenței de preț față de perioada similară din 2012, valoarea actuală fiind cu doar 0,4% mai mică decât cea de anul trecut. Spre deosebire de Brașov, trendul ascendent al prețurilor a fost generat doar de apartamentele noi: suma medie solicitată pentru acestea a crescut cu 1,2%, de la 830, la 840 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 0,4%, de la 983, la 979 de euro pe metru pătrat, conform datelor Imobiliare.ro.


Și Capitala se înscrie pe lista orașelor care au consemnat un avans al prețurilor în luna septembrie. Indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare medie de 1.060 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele scoase la vânzare în București, după o creștere de 0,6% față de nivelul de 1.054 de euro pe metru pătrat consemnat în luna august. Prețurile solicitate la ora actuală în Capitală sunt cu 5,9% mai mici față de aceeași perioadă din 2012. Și aici, proprietarii de apartamente vechi sunt cei care au dat „tonul” scumpirilor: aceștia au solicitat în septembrie un preț mediu de 1.008 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,8% față de pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat atins în august. Apartamentele noi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 0,2% în prima lună de toamnă, de la 1.173, la 1.171 de euro pe metru pătrat.

Constanţa este singurul dintre cele cinci centre urbane analizate care a consemnat o scădere a prețului mediu solicitat pentru unitățile locative vechi și noi. Apartamentele scoase la vânzare în Constanța s-au ieftinit în ultima lună cu 1,4%, de la 869, la 857 de euro pe metru pătrat util; valoarea actuală este cu 1,7% mai redusă decât cea consemnată în aceeași perioadă a anului trecut. Prețurile locuințelor noi au scăzut cu 2,3% pe parcursul lunii septembrie, de la 883, la 863 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative din blocurile vechi s-au depreciat cu 1%, de la 865, la 856 de euro pe metru pătrat.


În orașul de pe Bega, pretențiile proprietarilor au rămas constante per ansamblu; în septembrie, Indicele Imobiliare.ro s-a menținut la valoarea de 802 euro pe metru pătrat util consemnată și în luna august pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Timișoara. Cu toate acestea, locuințele nou-construite au înregistrat un recul important față de luna precedentă, de la 879, la 835 de euro pe metru pătrat util. Acest declin vine însă să contrabalanseze „saltul” făcut în luna august, când locuințele de pe acest segment s-au apreciat cu 5,9%, de la un nivel de 830 de euro pe metru pătrat. În septembrie, apartamentele vechi din Timișoara s-au apreciat cu 0,8%, de la 791, la 797 de euro pe metru pătrat.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter