Economie

Din ce-au făcut bani clujenii în 2012?

Personele fizice au declarat la Finanţe venituri de zeci de milioane de lei.

Munca pe cont propriu se dovedeşte a fi una profitabilă la Cluj. Locuitorii judeţului au trecut în declaraţiile de venit depuse la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Cluj sume, care, cumulat, depăşesc 500 de milioane de lei.

Potrivit datelor furnizate de AJFP pentru Monitorul de Cluj, cea mai mare parte din bani, mai bine de 400 de milioane au fost obţinuţi din activităţi independenete, adică activităţi comerciale (fapte de comerţ, prestări de servicii), profesii libere (medic, avocat, auditor, contabil etc.) şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală.


Nici veniturile din chirii nu sunt de neglijat. Clujenii au obţinut aproape 80 de milioane doar din contractele în valută de cedare a folosinţei bunurilor.

Guvernul a pus gând rău proprietarilor

Începând de anul viitor, persoanele fizice datorează bugetului Casei Naţionale de  Asigurări Sociale de Sănătate (CNASS) o cotă de 5,5% aplicată veniturilor din chirii, indiferent dacă persoana respectivă contribuie deja la respectivul buget prin sumele deduse din alte venituri.


Decizia a stârnit nemulţumiri deoarece Ministerul Finanţelor Publice a hotărât impunrea contribuţiei la fondul public al asigurărilor de sănătate fără consultarea contribuabililor, a mediului de afaceri sau a categoriilor direct afectate în legatură cu impactul real al măsurii. 

 Lideri la încasări

Cel mai mare venit brut de la nivelul judeţului a fost obţinut din chirii, potrivit clasamentului furnizat la cererea Monitorul de Cluj de către Direcţia Generala a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj.


Un clujean a incasat intr-un singur an de pe urma proprietaţilor deţinute peste 4,3 milioane de lei, echivalentul a peste 2800 de salarii medii pe economie şi a peste 5300 de salarii minime.

Locul doi este ocupat la o distanţa de aproape doua milioane de lei de un avocat care a obţinut peste 2,5 milioane de lei anul trecut, adica peste 200,000 de lei lunar.


Ultima poziţie de pe podium este adjudecata de un clujean care a vandut imobile, din proprietatea personala, in valoare de aproape 2,5 milioane de lei.

Şi cum veniturile din activitaţi de comerţ nu au lipsit in niciun an din topurile primite de la Finanţe, nici clasamentul acesta nu face excepţie, atat pe locul trei, cat şi pe locul patru plasandu-se comercianţi, cu 2,4 milioane realizate in 2012, respectiv 2,1 milioane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter