Economie

Care sunt vedetele momentului pe piaţa de muncă clujeană?

După o bună perioadă în care muncitorii din industria textilă au ţinut cap de afiş pe lista cu locurile de muncă disponibile, publicată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, a venit rândul şoferilor de tir „să preia conducerea”.

Astfel că, ieri erau publicate pe portalul Agenţiei peste 70 de posturi disponibile de şofer de autocamion şi maşină de mare tonaj.

„Sunt mai multe firme, majoritatea cu capital străin care au locuri de muncă disponibile, în special pentru efectuarea de curse externe. Cred că afluxul de oferte este explicat prin faptul că oamenii de afaceri şi-au reîndreptat privirea înspre Europa şi caută furnizori şi producători europeni, în detrimentul companiilor chineze”, a declarat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.


Salariile nu sunt de neglijat. Spre exemplu, şoferii care fac curse internaţionale pot avea venituri care depăşesc 2.000 de euro.

Disponibilizaţii Mechel, transformaţi în „tirişti”

Zece dintre şomerii Mechel au început deja un curs de şoferi profesionişti, potrivit directorului AJOFM Cluj, numărul cursanţilor urmând să fie majorat în perioada următoare.


„Am luat deja legătura cu angajatorii şi am convenit să facem o selecţie încă dinainte de a începe cursul, astfel încât oamenii să fie angajaţi după finalizarea periaodei de pregătire şi după obţinerea permisului de conducere la categoriile respective”, explică Don.

Vă reamintim că în 2012 şi 2013 au fost disponibilizate 1.700 de persoane de patronatul rus al Combinatului metalurgic Mechel din Câmpia Turzii, majoritatea dintre aceştia fiind în continuare în căutarea unui loc de muncă.


Programatorii, neclintiţi de pe lista cu oferte „de top”

Cei mai căutaţi la categoria studii superioare rămân programatorii, cu 21 de poziţii vacante în Cluj. Superioritatea e păstrată şi la nivel naţional unde, potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici şi centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt înregistrate 167 de locuri de muncă disponibile.

Pe plan local, mai multe companii au anunţat recrutări „serioase” pentru 2013. Endava, una dintre principalele companii de servicii IT din regiune, numără în prezent mai mult de 300 de angajaţi în biroul din Cluj-Napoca, cea mai mare locaţie Endava din România, şi planifică să ajungă până la 500 de angajaţi în acest sediu, în următorii 3 ani.


O altă creştere semnificativă a fost anunţată de EBS. Echipa furnizorului de servicii şi solutii software EBS depăşeşte în acest moment 500 de persoane, iar pentru 2013 este planificată angajarea a încă 150 de persoane, din care 80 la Cluj şi restul în cadrul filialelor din ţară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter