Economie

CJ Cluj consideră IRELEVANTĂ câştigarea procesului privind subvenţionarea aeroportului din Târgu Mureş

Sentinţa în procesul în care CJ Mureş este acuzat de autorităţile clujene de "concurenţă neloială" prin subvenţionarea activităţii aeroportului local nu e "relevantă" şi nu reprezintă un eşec, întrucât alte 12 procese se află pe rol la diferite instanţe, susţin reprezentanţii CJ Cluj şi ai aeroportului.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, a declarat, marţi, că instituţia pe care o reprezintă consideră că autorităţile judeţene din Mureş acordă ajutor de stat ilegal Aeroportului "Transilvania" Târgu Mureş.

"Sentinţa Curţii de Apel Piteşti privind taxele aeroportuare percepute de Aeroportul «Transilvania» Târgu Mureş nu este relevantă pentru litigiul comercial pe care Consiliul Judeţean Cluj îl are cu CJ Mureş şi Aeroportul din Târgu Mureş. Probabil instanţa nu a putut cuantifica prejudiciul iminent produs Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Sunt pe rol 12 procese aflate în diverse faze de judecată la mai multe instanţe, pe aceeaşi temă. Noi considerăm, în continuare, că autorităţile judeţene din Mureş acordă ajutor de stat ilegal Aeroportului «Transilvania»", a spus Trif pentru Mediafax.


Potrivit acesteia, o dovadă a "ajutorului ilegal" acordat Aeroportului din Târgu Mureş este faptul că o companie low cost nu plăteşte nicio taxă de aeroport, în timp ce achită aceste taxe pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.

"Scutirea de plata taxelor aeroportuare şi subvenţia acordată per pasager de către CJ Mureş contravine directivelor CE în domeniu", a afirmat Cornelia Trif.


La rândul său, directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, că instituţia pe care o conduce şi CJ Cluj pot câştiga pe fond litigiul cu CJ Mureş şi Aeroportul "Transilvania" Târgu Mureş.

"Sentinţa CA Piteşti nu este un eşec pentru Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca", a spus Ciceo, pentru Mediafax.


Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş, instituţia a câştigat irevocabil procesul cu Consiliul Judeţean Cluj, care atacase în contencios administrativ deciziile autorităţilor mureşene de alocare directă a unor fonduri pentru activitatea Aeroportului "Transilvania" Târgu Mureş.

Cauza în care CJ Cluj şi RA Aeroportul Cluj-Napoca au cerut instanţei suspendarea executării unei hotărâri a CJ Mureş privind aprobarea unor măsuri de operare pe Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş, referitoare la taxele aeroportuare, a fost înregistrată la Tribunalul Cluj. Ca urmare a admiterii unei cereri de strămutare, cauza a fost judecată la Tribunalul Vâlcea, care a dat câştig de cauză CJ Mureş şi Aeroportului "Transilvania" din Târgu Mureş, iar Curtea de Apel Piteşti a menţinut această sentinţă.


"Tribunalul Vâlcea a respins, în 20 mai, cererea de suspendare formulată. În 1 august, Curtea de Apel Piteşti a respins ca nefondat recursul promovat de Consiliul Judeţean Cluj, în contradictoriu cu Consiliul Judeţean Mureş. Prin această decizie, s-a respins irevocabil cererea de suspendare a executării hotărârii privind aprobarea unor măsuri de operare pe Aeroportul «Transilvania» din Târgu Mureş", se arăta în comunicatul CJ Mureş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, declara, marţi, că sentinţa Curţii de Apel Piteşti mai poate fi atacată prin promovarea unor căi extraordinare de atac.


În ianuarie 2012, fostul preşedintele al CJ Cluj Alin Tişe anunţa că autorităţile judeţene, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi sindicatele din aeroport vor sesiza Comisia Europeană şi Consiliul Concurenţei, acuzând Consiliul Judeţean Mureş de concurenţă neloială prin subvenţionarea activităţii aeroportului local.

"CJ Mureş subvenţionează şi alocă direct bani pentru activitatea Aeroportului «Transilvania» Târgu Mureş şi face concurenţă neloială celorlalte aeroporturi din regiune. Acest lucru contravine legislaţiei europene şi româneşti. Există hotărâri ale CJ Mureş de alocare de fonduri pentru activitatea aeroportului, care vor fi atacate în contencios administrativ. Este concurenţă neloială, pentru că în urma alocărilor de fonduri de la CJ aeroportul din Târgu Mureş poate practica tarife aproape de zero şi atrage companii aeriene, astfel încât elimină concurenţa din celelalte aeroporturi ale regiunii, cum sunt cele din Cluj-Napoca şi Sibiu. CJ Cluj, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi sindicatele din aeroport vor sesiza Comisia Europeană, Consiliul Concurenţei şi Ministerul Transporturilor despre alocările de fonduri de la CJ Mureş pentru Aeroportul Târg Mureş", spunea acesta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter