Economie

Peste 1.000 de absolvenţi s-au înregistrat ca şomeri la AJOFM Cluj

Mai bine de 1000 de tineri din judeţul Cluj, care au absolvit cursurile învăţământului preuniversitar sau universitar în această vară, s-au înregistrat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj până ieri, în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj. Numărul celor care vor primi ajutor financiar din partea statului este triplu faţă de anul trecut, când doar 336 de absolvenţi au beneficiat de şomaj.

Proaspeţii şomeri vor putea beneficia, timp de şase luni, o indemnizaţie de şomaj egală cu jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă, adică 250 lei.

Potrivit legii, indemnizaţia de şomaj se acordă după expirarea perioadei de 60 de zile de la data absolvirii, dacă persoanele în cauză nu şi-au găsit în acest interval un loc de muncă şi dacă şi-au depus dosarul complet la AJOFM.


Dosarele absolvenţilor trebuie să conţină actul de identitate în original şi copie, actul de absolvire în original şi copie, certificatul de naştere, certificatul de căsătorie (dacă este cazul), adeverinţă medicală care să ateste că este apt de muncă şi un act eliberat de organele fiscale din care să rezulte că absolventul nu realizează venituri sau realizează venituri din activităţi independente mai mici decât valoarea indemnizaţiei de şomaj.

În Cluj numărul total al şomerilor depăşeşte 13.500 de şomeri, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, era de 4% în mai.

Ultimele Stiri
abonare newsletter