Economie

Clujul, oraşul unde preţul apartamentelor s-a scumpit

Spre deosebire de anul trecut, care a fost caracterizat, per total, de o evidentă tendinţă de stabilizare a preţurilor la apartamente, 2013 se conturează a fi un an de scăderi mai abrupte.

Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel naţional (pentru apartamentele noi şi vechi disponibile spre vânzare) relevă un declin de aproape 4,5% în primele şase luni ale anului, de la o valoare de 978 de euro pe metru pătrat, valabilă la începutul lui ianuarie, până la nivelul de 934 de euro pe metru pătrat, consemnat la sfârşitul lunii iunie. Spre comparaţie, în intervalul similar din 2012, preţurile s-au diminuat cu doar 0,4%, în timp ce declinul anual a fost de 1,3%. Faţă de iunie 2012, preţurile actuale sunt cu 5,4% mai mici.

Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa: oraşele unde apartamentele s-au scumpit


Trei dintre cele şase mari oraşe analizate au consemnat majorări de preţuri în prima parte a acestui an. Cluj-Napoca este primul pe listă, cu un plus de 3,8% pentru apartamentele noi şi vechi, de la o medie de 896 de euro pe metru pătrat, la începutul lui ianuarie, până la un prag de 930 de euro pe metru pătrat, la finele lui iunie. Valoarea actuală este cu 2,6% mai mică decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul consemnat în primele şase luni din 2013 a fost generat în cea mai mare parte de segmentul apartamentelor noi: acestea s-au scumpit în perioada menţionată cu 7,4%, de la 825 la 886 de euro pe metru pătrat. Marja de creştere pentru apartamentele vechi a fost mult mai temperată, respectiv 1,1%, de la 966 la 977 de euro pe metru pătrat.

În Timişoara, Indicele Imobiliare.ro arată o scumpire de 1,5% a locuinţelor vechi şi noi în prima jumătate a anului, pornind de la o valoare de 785 de euro pe metru pătrat. Preţul actual, de 797 de euro pe metru pătrat, este la acelaşi nivel cu cel consemnat la finele lui iunie 2012. La polul opus, apartamentele noi s-au ieftinit cu 4,6%, de la 879 la 838 de euro pe metru pătrat util.


Bucureşti, Ploieşti, Braşov în topul ieftinirilor

Capitala se situează pe primul loc în clasamentul reducerilor de preţuri din marile oraşe. Aici, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin de 3,9% la 6 luni, de la 1.138 la 1.093 de euro pe metru pătrat. Faţă de începutul lui iulie 2012, preţul mediu cerut la ora actuală pentru o locuinţă în Bucureşti, fie ea veche sau nouă, este cu 3,4% mai mic.


Ploieştiul este al doilea oraş în topul ieftinirilor, cu un minus de 3,8% la şase luni, de la 816 la 785 de euro pe metru pătrat.

În Braşov, Indicele Imobiliare.ro indică o valoare de 835 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,6% faţă de nivelul de 857 de euro pe metru pătrat valabil la începutul acestui an.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter