Economie

FMI aprobă eliberarea unei tranşe de 1,27 miliarde de dolari pentru Irlanda

<p><strong>Economia Irlandei a crescut modest pentru al doilea an consecutiv dar ţara este în grafic pentru a îndeplini condiţiile impuse în schimbul asistenţei financiare, a anunţat Fondul Monetar Internaţional, care a aprobat eliberarea unei tranşe de 1,27 miliarde de dolari pentru Dublin, transmite Reuters.</strong>


Rata şomajului rămâne ridicată, la 13,7%, şi un sfert din împrumuturile băncilor 'sunt credite neperformante iar pierderile persistă, afectând acordarea de noi împrumuturi', se arată în raportul FMI.

În aprilie, FMI estima că economia irlandei va înregistra o creştere de 1,21% în 2013 şi de 2,2% în 2014.

Salvată de UE, BCE şi FMI la sfârşitul lui 2010, Irlanda şi-a îndeplinit obiectivele stabilite în schimbul ajutorului internaţional şi s-a apropiat de ieşirea din acest program, obţinând în luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima ţară din zona euro care revine complet pe pieţele de finanţare după ce a beneficiat de asistenţă internaţională.

Irlanda s-a angajat să reducă cheltuielile şi să majoreze taxele cel puţin până în 2015, după ce a încheiat, în noiembrie 2010, un acord pentru obţinerea unui ajutor internaţional în valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE şi FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar. La acea dată, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetară impusă de FMI şi Uniunea Europeană care i-au acordat în repetate rânduri calificative pozitive pentru programul său de redresare economică.


Până acum Irlanda a beneficiat de fonduri de 27,79 miliarde de dolari de la FMI, deoarece a reuşit să ţină sub control deficitul bugetar şi să îmbunătăţească situaţia economiei. Datoria publică ar urma să ajungă la un nivel record în acest an iar creşterea economiei ar urma să se accelereze anul viitor.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter