Economie

Carnea de porc se va scumpi cu 12-15%

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/28/carne.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preţul cărnii de porc va fi majorat cu 12-15% până la sfârşitul anului, din cauza costurilor pe care producătorii trebuie să le suporte pentru achiziţia de furaje, potrivit producătorului şi distribuitorului de carne ambalată Carmolimp. </strong></p>

Creşterea preţului cărnii de porc de pe piaţa locală este iminentă în acest an, având în vedere trendul crescător al costurilor pe care producătorii trebuie să le suporte pentru achiziţia de furaje, dar şi schimbărilor legislative la nivelul Uniunii Europene, potrivit Carmpolimp.


"Crescătorii şi procesatorii au amânat scumpirea produselor din carne de porc pentru a evita scăderea şi mai mare a consumului, asumându-şi creşterile de preţ la furaje şi la utilităţi. Mulţi dintre procesatori nu mai pot susţine aceste creşteri, astfel că vor opera majorări de preţ la raft. Estimăm că până la finele anului creşterile vor fi de 12-15%, iar în perioada imediat următoare vom vedea creşteri de până la 7%", a declarat marţi, într-un comunicat, Olimpiu Soneriu, directorul general al Carmolimp.

Potrivit producătorului de carne, până la recolta din acest an preţul furajelor va continua să crească, materia primă provenind din stocurile aflate în scădere. În acelaşi timp, pentru lunile iulie-august este anunţată o perioadă secetoasă, care va afecta în special culturile de porumb, principala plantă furajeră utilizată în creşterea porcilor.


Acestora li se adaugă şi creşterea preţurilor la porcii mici pe care fermierii români îi cumpără din Europa de Vest.

"Uniunea Europeană are în vedere, de asemenea, implementarea directivelor cate reglementează spaţiul minim pe cap de animal sau de pasăre. Procesatorii vor fi nevoiţi să implementeze aceste directive, astfel că vor fi nevoiţi să investească în adaptarea fermelor la noile condiţii. Este de aşteptat ca producţia să scadă în urma introducerii acestor măsuri din a doua parte a anului", a mai spus Şoneriu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter