Economie

Boom-ul imobiliar şi moştenirea grea a băncilor în Floreşti

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/23/06-blocuri floresti rp.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Instituţiile bancare s-au pricopsit cu ansambluri imobiliare pe care nu le mai vrea nimeni. </strong></p>

 


Câteva dintre marile proiecte rezidenţiale ale Floreştiului au rămas în cârca băncilor după începerea crizei. Dezvoltatorii nu şi-au achitat ratele şi au intrat în procedura de executare silită, iar instituţiile bancare nu au reuşit nici până astăzi să vândă proprietăţile de milioane de euro.

Avântul pe care l-a luat piaţa imobiliară în 2007 a fost atât o sursă importantă de câştig pentru cei care au reuşit să vândă apartamentele când încă mai aveau preţuri de boom, cât şi de faliment, pentru cei care nu au reuşit să valorifice investiţia sau nici măcar să finalizeze construcţiile iniţiate pe credit.


Falimentul dezvoltatorilor a lăsat însă urme adânci şi în bugetele băncilor, care s-au trezit peste noapte cu proprietăţi de vândut în plină perioadă de criză pentru a-şi recupera creanţe calculate la preţuri de boom. Şi cum piaţa e într-o continuă amorţeală de atunci demersul nu s-a bucurat de prea mult succes.

Nici cumpărători nu sunt, însă nici bănile nu lasă din preţ aşa că oferta a rămas neschimbată. Astfel, mai multe proprietăţi din cadrul ansamblurilor rezidenţiale „Sun City”, „Sunrise Residence” sau „Manăştur Vest Panoramic” sunt „blocate” de ceva vreme pe lista de bunuri executate silit de bănci.


Zona face diferenţa la preţ

Lider de preţ este un bloc de locuinţe din Cluj-Napoca, nefinalizat,  situat în ansamblul rezidenţial „Sunrise Residence”, pe strada Răsăritului, având regim de înălţime S+D+P+4E, cu 180 apartamente şi 180 locuri parcare, din care 98 parcari exterioare şi 82 parcari subterane. Construcţia care vine la pachet cu un  teren în suprafaţă de 8.099 mp este scoasă la mezat pentru aproape 2,5 milioane de euro.

Floreştiul, lider la număr de oferte

Pe locul doi ca preţ se situează un bloc situat în cadrul unui ansamblu rezidenţial nou, de pe strada Profesor Ioan Rus, compus din 3 blocuri de locuinţe, cu regim de înălţime D+P+3E+M, cu 25 apartamente semifinisate şi 18 parcari. Preţul total cerut de executor este de 659.000 de euro.


Şi ansamblul „Sun City”, dezvoltat de cei de la Carpatian Invest, se găseşte pe „lista neagră” a băncilor. Pentru apartamentele rămase nevândute se cer peste 160.000 de euro.

„Manăştur Vest Panoramic”, vândut pe bucăţi

Mai bine de 30 de apartamente din ansamblul din spatele Polus Center sunt scoase la licitaţie de către Banca Comercială Română (BCR). Instituţia cere 27.600 de euro pentru un apartament cu o cameră, semifinisat, situat la parter, de 49,59 mp şi o gradină de 25 mp. În acelaşi ansamblu, un apartament cu 2 camere, cu o suprafaţă totală de 63,59 mp este scos la mezat cu 30.800 de euro, maximul fiind atins de un apartament cu 3 camere, cu o suprafaţă de 117,72 mp.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter