Economie

Românii cumpără electrocasnice mai puţine, dar mai scumpe

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/21/electrocasnice1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Piaţa românească de electrocasnice mici a crescut valoric, în primul trimestru al anului, cu 0,9%, raportat la aceeaşi perioadă din 2012, însă cererea pentru acest tip de produse s-a redus, relevă datele unui studiu realizat de GfK TEMAX România.

În acest sector, primul trimestru a fost instabil, consumatorii alegând produse mai scumpe, ceea ce a dus la creşterea în valoare a acestuia.


Cererea pentru aparatele de îndepărtat părul a crescut în acest trimestru cu ocazia sărbătorilor Valentine's Day şi pentru Ziua Femeii. Astfel, categorii de produse precum aparate de ras, trusele complete de îngrijire pentru îndepărtarea părului corporal şi facial, aparate pentru femei de îndepărtare a părului care folosesc tehnologia laser/IPL au înregistrat creşteri.

Aparate de cafea performante, dar nu şi frigidere

Potrivit studiului, concentrarea pe produse mai scumpe precum expresoarele full-automate şi roboţii de bucătărie cu motoare puternice au adus valoare adăugată pe piaţă.


La electrocasnicele mari, debutul a fost lent, sectorul înregistrând o scădere a valorii vânzărilor de 2,1% în primul trimestru al lui 2013 faţă de T1 2012, ajungând la o valoare totală de 58 milioane de euro. Acest început de an lent a fost cauzat în principal de continuarea trendului din 2012: pieţele de aragazuri, frigidere şi maşini de spălat rufe au scăzut uşor, în timp ce pieţele de cuptoare, plite şi hote au înregistrat creşteri importante.

Piaţa de frigidere este marcată de o tendinţă clară spre frigiderele cu sistem No Frost încorporat care reprezintă 19% din totalul de unităţi vândute şi spre dispozitivele cu o eficienţă energetică mai mare. Totuşi, această categorie se dezvoltă într-un ritm lent. În timp ce maşinile de spălat rufe cu încărcare frontală au suferit o scădere uşoară, vânzările din segmentul de semiautomate au scăzut puternic, fapt care a dus la o scădere totală a pieţei de maşini de spălat rufe cu 3% în T1 2013, faţă de T1 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter