Economie

Investitorii chinezi şi-au declarat public interesul pentru Tarniţa-Lăpuşteşti

<p><strong><img src="documente/stories/2013/04_aprilie/10/prefectura chinez.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii constructorului celei mai mari hidrocentrale din lume, China Gezhouba Corporation, au negociat, în cadrul unei vizite în România, cu autoritaţile locale şi naţionale posibilitatea unei investiţii în proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti. </strong></p>

„Ieri (alaltăieri– n.r. ) am avut nişte discuţii deschise cu autorităţile care, în opinia mea au fost constructive, fructuoase. Tot ieri (alaltăieri – n.r.) am făcut o vizită şi la Traniţa. Tehnic, cred că este un proiect frumos.Compania noastră este dispusă să lucreze cu specialişti români pentru a găsi soluţii pentru a realiza acest proiect, atât tehnice, cât şi financiare. Ştiu că investiţia are un rol important pentru sistemul energetic din România”, a declarat Shi Li, vicepreşedintele China Gezhouba Corporation, în cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri la Prefectură.


Marţi, chinezii s-au întâlnit şi cu ministrul Energiei, Constantin Niţă, în zilele care urmează fiind programată o întâlnire şi cu ministrul Infrastructurii, Dan Şova.

Potrivit prefectului, Gheorghe Vuşcan, în cazul unor investiţii, ministerele se vor ocupa de detalii.


„Partenerul nostru din China este dispus să investească, celelalte detalii cu privire la condiţiile în care se vor realiza aceste contracte se vor discuta la nivel ministerial. Urmează ca o delegaţie de la Guvern să se deplaseze în China”, a declarat Vuşcan.

„Socoteala de acasă nu se potrivieşte cu cea din târg”

Potrivit estimărilor, suma necesară pentru construcţia hidrocentralei se ridică la aproximativ 1,3 miliarde de euro, sumă care depăşeşte cu mult bugetul Hidroelectrica, potrivit senatorului Liviu Pop.


„Statul român nu e capabil să termine investiţiile începute. Totalul lucrărilor începute și nefinalizate se cifrează la 6,5 miliarde de lei, în condițiile în care avem doar 400 milioane de lei la Ministerul Dezvoltării. Investițiile pe Hiroelectirca sunt mult peste capacitățile financiare pe care Hidroelectrica le poate asigura”, a precizat Pop.

Ultimele Stiri
abonare newsletter