Economie

Doar 18 ardeleni vor firme cu bani de la stat

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/24_ziua/mircea-mihestean.jpg" border="0" alt="Mircea Miheştean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Clujenii au fost până acum cei mai interesaţi de Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tinerii întreprinzători.</p> <p>În urmă cu două zile, pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri s-a deschis aplicaţia care permite înscrierea societăţilor comerciale de tip SRL-D în cadrul programului prin care tinerii antreprenori pot beneficia de finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro. Iar solicitările tinerilor clujeni nu s-au lăsat aşteptate.</p>

“Interesul ridicat manifestat de tinerii din regiunea de Nord-Vest pentru acest program se reflectă şi în numărul de solicitanţi din această regiune care au aplicat pentru finanţare în cadrul acestui Program. Astfel, în primele 10 SRL-D care au aplicat pe site, şapte sunt din aria de responsabilitate a OTIMMC Cluj, respectiv din judeţele Cluj, Bihor, Satu Mare. Până la ora 14 (marţi – n.r) erau înscrise pe site un număr de 29 firme, 13 dintre acestea, respectiv 44,8%, fiind din judeţele Regiunii Nord Vest”, se arată într-un comunicat al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Cluj. Numărul lor ajunse ieri de la 13 la 18, potrivit directorului OTIMMC Cluj, Mircea Miheştean (foto).

Potrivit acestui program guvernamental, tinerii până în 35 ani pot accesa maximum 10.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri, finanţare nerambursabilă, şi vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile aferente a cel mult patru salariaţi. De asemenea, beneficiarii vor fi scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.


Potrivit lui Miheştean, în ţară au fost depuse peste 500 de cereri de înfiinţare a unor SRL-D, dintre care 91 de firme au fost deja înmatriculate, majoritatea fiind din domeniul întreţinerii şi reparaţiilor auto. Până ieri, 52 din aceste 91 de firme au aplicat pentru programul guvernamental de susţinere a microîntreprinderilor aparţinând tinerilor întreprinzători. Programul are alocat în acest an un buget de 21 milioane de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter