Economie

Terminal de plecări nou, modern și încăpător, la Aeroportul Cluj. Va fi inaugurat săptămâna viitoare.

La începutul lunii iunie se inaugurează noul terminal de plecări de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj care a costat 366 de milioane de lei. La eveniment sunt așteptați invitați „de seamă”.

La începutul lunii mai se inaugurează noul terminal de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj care a costat 366 de milioane de lei/ Foto: Diana Cîmpean - monitorulcj.ro La începutul lunii mai se inaugurează noul terminal de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj care a costat 366 de milioane de lei/ Foto: Diana Cîmpean - monitorulcj.ro

 

 


Terminalul de plecări al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj se află în lucrări de extindere, iar deschiderea oficială va avea loc la începutul lunii iunie.

 


Proiectul „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” a fost implementat din fonduri europene, de la bugetul de stat și fonduri proprii, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014- 2020 și a inclus extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 mp, realizarea fluxurilor pentru destinațiile Schengen și Non-Schengen, 3 noi fluxuri de securitate, dotate cu echipamente pentru controlul de securitate de ultimă generație și extinderea platformei de staționare aeronave cu aproximativ 9.000 mp. 

Investiție de 366 milioane de lei

Odată cu finalizarea proiectului, în valoare de peste 366 milioane de lei, capacitatea de procesare a terminalelor din Aeroportul Internațional Cluj va crește la 4,5 milioane de pasageri/an. 


La eveniment au confirmat participarea oficialități din cadrul autorităților centrale și locale, printre care:

 • Ion-Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul României
 • Nicolae-Ionel Ciucă, Președintele Senatului
 • Sorin-Mihai Grindeanu, Ministrul Transporturilor
 • Marcel-Ioan Boloș, Ministrul Finanțelor
 • Vasile Dîncu
 • Lucian-Nicolae Bode, Vicepreședinte al Camerei Deputaților
 • Daniel Buda, Europarlamentar
 • Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca

Crește suprafața sălilor de așteptare din aeroport

Proiectul prevede o extindere a terminalului spre nord și est, și vizează creșterea suprafeței sălilor de așteptare de la aproximativ 400 de mp, la 1.700 mp pentru plecări interne, respectiv de la 1.800 mp, la aproximativ 5.100 mp la plecări externe. Perioada de implementare este de 24 luni, iar valoarea totală a contractului de finanțare este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei. Fondurile de la bugetul de stat sunt în valoare de 19.824.066 lei, iar valoarea suportată de aeroport este de 213.216.078 lei.


În cadrul acestui proiect, a fost amenajat și un sistem de panouri fotovoltaice, aproximativ 270 de panouri, astfel încât 40% din energia electrică pentru terminale să poată fi furnizată de acest sistem de panouri.

Cum va arăta noul terminal de la Aeroport? FOTO: Randări proiect

Obiectivul principal al investiției consta în extinderea terminalului pasageri plecări spre nord, atât la parterul clădirii, cât și la etajul acesteia, pe zona porților de îmbarcare A1, A2, A3, destinate zborurilor interne și pe zona porților de îmbarcare B1, B2, B3, B4 destinate zborurilor externe. În urma implementării proiectului, terminalul plecări va fi extins cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și platforma de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați, ceea ce va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.


Cum va arăta noul terminal de la Aeroport? FOTO: Randări proiect

Terminalul nou extins va asigura desfășurarea corespunzătoare a activităților specifice de procesare a pasagerilor și a bagajelor acestora (înregistrare, formalități de check-in, control de securitate, control al documentelor la frontieră, control vamal etc.), capacitatea sa de procesare fiind dimensionată, astfel încât, să asigure procesarea fluxurilor de pasageri și bagaje la ore de vârf, pentru a răspunde la nevoile viitoare pe baza rezultatelor și a prognozelor de trafic.

Fără cozi la controlul de securitate!

Avantajele extinderii terminalului plecări sunt următoarele:

 • infrastructură pentru traficul de pasageri în creștere; 
 • se reduce timpul de procesare în orele de vârf;
 • crește capacitatea pentru pasageri și bagaje;
 • crește confortul pasagerilor;
 • se asigură noi spații comerciale;
 • atragerea de noi transportatori aerieni;
 • vor scădea cozile pentru controlul de securitate cu cele două noi filtre care se vor implementa.
Cum va arăta noul terminal de la Aeroport? FOTO: Randări proiect

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Unde poți să zbori de pe Aeroportul Cluj? Lista destinațiilor și zilele în care sunt operate.

16 străini au fost scoşi sub escortă de pe Aeroportul Cluj. Au primit interdicție de a mai intra în România.

abonare newsletter