Economie

Fermierii europeni exceptaţi de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă

Comisia Europeană a adoptat oficial un regulament care acordă agricultorilor europeni o scutire parţială de la regula condiţionalităţii privind terenurile lăsate în pârloagă.

Fermierii europeni exceptaţi de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă Foto: pexels.com Fermierii europeni exceptaţi de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă Foto: pexels.com

 

Regulamentul vine în urma propunerii Comisiei prezentate la 31 ianuarie şi discuţiilor cu statele membre în cadrul reuniunilor comitetelor. Regulamentul a intrat în vigoare azi, 14 februarie, şi se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie pentru un an - şi anume până la 31 decembrie 2024, scrie Agerpres.


Scutirea parţială răspunde mai multor cereri de mai multă flexibilitate, astfel cum au solicitat statele membre pentru a răspunde mai bine provocărilor cu care se confruntă fermierii din UE.

În loc să păstreze terenurile lăsate în pârloagă sau să păstreze elemente neproductive pe 4% din terenul lor arabil, fermierii din UE care cultivă culturi fixatoare de azot (cum ar fi linte, mazăre sau favoruri) şi/sau culturi secundare fără produse de protecţie a plantelor pe 4% din terenul lor arabil vor fi consideraţi ca îndeplinind aşa-numita cerinţă GAEC 8. Cu toate acestea, fermierii care decid astfel pot continua să îndeplinească cerinţa privind terenurile lăsate în pârloagă sau elementele neproductive.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

Atenţionare MAE. Continuă blocajele în Franţa, din cauza protestelor fermierilor.

Ciolacu spune că nu a discutat cu preşedintele despre problemele fermierilor şi transportatorilor: Ce să-mi solicite, ceva ce am rezolvat deja?

Proteste ale fermierilor, în Franța. Agricultorii au blocat accesul într-o centrală nucleară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter