Economie

Încărcător universal pentru toate dispozitivele, din 2024. Mufa USB-C devine obligatorie în UE.

Telefoanele mobile şi alte dispozitive electronice din Uniunea Europeană vor avea un echipament standard de încărcare începând din 2024.

Mufa USB-C devine obligatorie din 2024. FOTO: Pixabay Mufa USB-C devine obligatorie din 2024. FOTO: Pixabay

 

 


Un singur încărcător pentru toate dispozitivele: mufa USB-C devine obligatorie din 2024, anunță Comisia Europeană.

 


„Așteptarea s-a terminat, într-un final. USB-C devine standard pentru toate dispozitivele electronice comune în Uniunea Europeană, și deja am văzut impactul. Asta înseamnă folosirea aceluiași încărcător pentru toate telefoanele, tabletele și aparatele foto, tehnologii fast-charging comune și reducerea deșeurilor electronice. Un singur charger pentru toate, o relitate foarte aproape” se arată într-o postare a Comisiei Europene pe LinkedIN, potrivit Știrile ProTV.

Astfel, europenii nu vor mai trebui să cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar.


Conform acordului final votat de Parlamentul European încă din 2022, USB-C va deveni mufa standard de încărcare în UE. Printre celelalte dispozitive electronice incluse în acord se numără tabletele, e-reader-ele, camerele digitale, căştile şi boxele portabile.

Noul regulament le permite de asemenea consumatorilor să achiziţioneze echipamente de încărcare şi dispozitive separat unele de altele.


Mii de tone de deșeuri anual

Noile reguli survin în urma unor presiuni asupra companiilor de a uniformiza echipamentele de încărcare pentru telefoanele mobile şi alte dispozitive portabile începând din 2014, iar propunerile iniţiale datează din 2009.

Acordul a fost obţinut în ciuda rezistenţei industriei. Compania Apple a fost în mod special critică, spunând că noile reguli împiedică inovaţia.


Gigantul tehnologic american a susţinut că decizia ar putea face ca multe dintre produsele existente să fie aruncate inutil.

Comisia Europeană estimează în schimb că încărcătoarele care nu mai sunt folosite generează 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Țările UE au aprobat încărcătoarele universale pentru telefoane și alte dispozitive. USB-C, mufa standard din 2024

Ultimele Stiri
abonare newsletter