Economie

Venitul minim garantat şi alocaţia pentru sprijinirea familiei, înlocuite cu venitul minim de incluziune! Până când poți depune cerere?

Românii care benecifiau până acum de venit minim garantat și de alocații pentru sprijinirea familiei vor beneficia, începând din 2024, de venit minim de incluziune.

Venitul minim de incluziune se aplică din 2024 / Foto: depositphotos.com Venitul minim de incluziune se aplică din 2024 / Foto: depositphotos.com

 

 


Apare venitul minim de incluziune (VMI), care se oferă de stat. Acesta va înlocui venitul minim garantat și alocațiile pentru sprijinirea familiei.

 


De asemenea, și alte persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse vor putea beneficia, de anul viitor, de venit minim de incluziune (VMI), un beneficiu care include sprijinul pentru incluziune şi sprijinul pentru familia cu copii şi va înlocui actualele forme de sprijin, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Cum beneficiezi de venitul minim de incluziune?

Pentru accesarea venitul minim de incluziune, solicitanţii depun o singură cerere pentru ambele componente, urmând ca, în funcţie de veniturile şi structura familiei, să se stabilească dreptul fie la ambele componente, fie la o singură componentă a venitului minim de incluziune, explică reprezentanţii Ministerului Muncii pe pagina de Facebook.


Beneficiarilor de ajutor social şi/sau de alocaţie pentru susţinerea familiei li se recomandă ca, pentru continuitatea acordării acestui tip de drepturi sociale, să depună cererea până la 31 decembrie 2023, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia ulterior de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistenţă socială.

Cererea şi documentele suport se înregistrează fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistenţă Socială de la nivelul primăriei, comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reşedinţa, ca şi în cazul beneficiilor anterior acordate. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Pensia medie lunară, puțin peste 2.100 de lei, în România. Care sunt județele cu cele mai mari pensii?

Sărăcia energetică, un fenomen care a crescut alarmant şi în rândul populaţiei cu venituri medii

abonare newsletter