Economie

Sărăcia energetică, un fenomen care a crescut alarmant şi în rândul populaţiei cu venituri medii

Plata facturilor la energie a devenit o povară ridicată, în contextul creşterii preţurilor energiei şi erodării puterii de cumpărare cauzate de inflaţie, iar sărăcia energetică afectează nu doar populaţia cea mai săracă, ci este un fenomen care a crescut alarmant şi în rândul populaţiei cu venituri medii, conform unui studiu efectuat de Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE).

Sărăcia energetică, un fenomen care a crescut alarmant  Foto depositphotos.com Sărăcia energetică, un fenomen care a crescut alarmant Foto depositphotos.com

 

Plata facturilor la energie a devenit o povară ridicată, în contextul creşterii preţurilor energiei şi erodării puterii de cumpărare cauzate de inflaţie, iar sărăcia energetică afectează nu doar populaţia cea mai săracă, ci este un fenomen care a crescut alarmant şi în rândul populaţiei cu venituri medii, conform unui studiu efectuat de Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE).


Studiul, realizat pe baza datelor cuprinse în Ancheta Bugetelor de Familie realizată de Institutul Naţional de Statistică, semnalează că rata sărăciei energetice măsurate prin indicatorul LIHC ("Low Income, High Cost") arată că 21% dintre gospodării s-au aflat în situaţia în care au renunţat la alte nevoi pentru un confort termic în case în 2022, dublu faţă de nivelul din 2021 de 10,5%, conform Agerpres.

Impact foarte ridicat al facturilor


Indicatorul LIHC este unul dintre principalii indicatori folosiţi pentru măsurarea sărăciei energetice în rândul populaţiei. Acest indicator nu reflectă neapărat incapacitatea acestor gospodării de a se încălzi, ci arată că facturile la energie au un impact foarte ridicat în bugetul acestora. Practic, după ce îşi plătesc facturile la energie, a căror valoare este peste nivelul median naţional, aceste gospodării cad sub pragul de sărăcie monetară, precizează sursa citat


Analizând situaţia în rândul gospodăriilor clasificate pe decile de venit (praguri de venit per adult echivalent), în care decila 1 cuprinde populaţia cea mai săracă, iar decila 10 - populaţia cu cele mai ridicate venituri, datele ORSE arată că 20,8% dintre gospodăriile situate în decila 1 au fost afectate în 2022 de sărăcia asociată cu plata facturilor la energie, procent în creştere faţă de anul precedent (17,9%).

În rândul gospodăriilor din decila 2, rata sărăciei energetice asociată cu plata facturilor a fost de circa 34% dintre gospodării, procent similar cu cel din 2021.


De asemenea, peste 45% dintre gospodăriile din decila 3 au căzut sub pragul de sărăcie după plată facturilor la energie în 2022, faţă de circa 30% în anul precedent. Cele mai afectate au fost gospodăriile din decila 4 de venit: 51% dintre acestea au căzut în sărăcie după ce şi-au plătit facturile la energie anul trecut, o rată de aproape cinci ori mai mare faţă de 2021, când a fost de 10,5%.

Rata sărăciei energetice măsurată prin indicatorul LIHC în rândul gospodăriilor aflate în decila 5 de venit a crescut de peste cinci ori, de la 6% în 2021 la 34% dintre aceste gospodării, în 2022. Totodată, rata de sărăcie energetică a crescut de circa patru ori în rândul gospodăriilor din decila 6 (de la 3,5% la 13,7%) şi s-a triplat în rândul gospodăriilor din decila 7 de venit, de la 1,9% în 2021 ajungând la 5,9% în 2022. Sărăcia energetică asociată cu plata facturilor la energie în rândul gospodăriilor din decila 8 de venit a crescut de circa 6 ori în intervalul menţionat, de la 0,5% la 3,1%.
Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) este un proiect iniţiat de Centrul pentru Studiul Democraţiei, think-tank înfiinţat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, în cadrul căreia funcţionează ca centru de cercetare acreditat.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com 

Ultimele Stiri
abonare newsletter