Economie

Ciolacu: „În noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile/ Foto: Marcel Ciolacu - Facebook Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile/ Foto: Marcel Ciolacu - Facebook

 

 


El a subliniat, în debutul şedinţei de Guvern, că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat, potrivit agerpres.ro

 


Premierul a mai precizat că Guvernul va analiza în şedinţa de joi proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. El a menţionat că aceasta este „una dintre cele mai importante legi” din acest mandat şi va aduce două majorări de pensii în anul 2024.

Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, „reparând nedreptăţi majore”, a spus Ciolacu.


„Vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor”

Premierul a punctat că vor fi eliminate toate „inechităţile” din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, precum şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.

„Prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în anul 2070”, a adăugat Marcel Ciolacu.


Prim-ministrul a mai arătat că a parcurs avizul Ministerului de Finanţe şi a oferit asigurări că în anul 2024 „nu va fi nicio mărire de impozite” în România.

„Categoric, în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, ştim cu toţii că în Cererea de plată numărul 4 este nevoie de o reformă fiscală. Dar până la reforma fiscală, aştept de la ministrul Finanţelor un plan de măsuri administrativ asumat, atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat, cât şi planul concret, prevăzut şi el, de altfel, în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal. Vreau să ştiu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare; Sigiliul Electronic, împreună cu Radarul mărfurilor; facturi electronice pentru toate achiziţiile din sistemul public; facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune. Aici le ştim cu toţii. Sunt produse de balastieră, flori, fructe şi legume. Şi un plan de măsuri administrativ şi legislativ”, a mai spus Ciolacu. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Analiză UBB: PIB-ul pe cap de locuitor, mai mare cu 25% în județele care au cel puțin un tronson de autostradă

Economia Germaniei a intrat în recesiune. Datele privind PIB-ul pe primul trimestru au fost revizuite în scădere

Ultimele Stiri
abonare newsletter