Economie

Noile măsuri fiscale modifică criteriile de acordare a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță

Potrivit noilor măsuri fiscale, voucherele de vacanță vor fi acordate doar pentru bugetarii ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.

Vouchere de vacanță, acordate bugetarilor cu venituri sub 14 mii de lei brut/ Foto: Depositphotos.com Vouchere de vacanță, acordate bugetarilor cu venituri sub 14 mii de lei brut/ Foto: Depositphotos.com

 

 


Proiectul noilor măsuri fiscale prevede ca voucherele de vacanţă să fie acordate numai pentru angajaţii din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, iar valoarea acestora va creşte la 1600 de lei, de anul viitor.

 


Totodată, valoarea indemnizaţiei de hrană/tichetelor de masă/normei de hrană nu poate depăşi, anual, contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019.

„Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană”, se menţionează în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de lege.


CITEȘTE ȘI: 
Lege adoptată de Senat: voucherele de vacanţă vor fi acordate şi angajaților din mediul privat

De asemenea, se propune limitarea cuantumului sporului de condiţii periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei, în timp ce acordarea indemnizaţiei de hrană sau tichetelor de masă se va adresa numai angajaţilor din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.

„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025”, se arată în Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicat marţi de Ministerul Finanţelor.


În acelaşi timp, în cazul tichetelor de masă se va calcula impozit de 10% asupra venitului brut din care se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi reţinută la sursă.

CITEȘTE ȘI: 
Bani în loc de tichete de masă sau de vacanță, pentru angajați. Patronii cer Guvernului să nu se aplice măsura

„În cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se propune reglementarea unui regim fiscal aplicabil avantajelor reprezentând echivalentul în lei al tichetelor de masă acordate de angajatori în beneficiul angajaţilor, similar cu cel aplicabil biletelor de valoare, dacă sumele sunt acordate în aceleaşi limite şi condiţii, precum şi cu aceleaşi destinaţii ca cele prevăzute de lege pentru acordarea acestor tipuri de bilete de valoare. Echivalentul în lei al biletelor de valoare menţionate anterior se poate acorda angajaţilor care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare”, se precizează în actul normativ.
Ministerul Finanțelor a publicat, marți, Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României. 


Foto: Depositphotos.com
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul are cele mai multe microîntreprinderi. Peste 61.000 de firme ar putea fi afectate de plata unui impozit de 3% din venituri.

Măsurile fiscale asumate de Guvern ar putea duce la exodul IT-iștilor. Dan Tarcea: „Ne vom confrunta cu un efect invers în această zonă”

Lege adoptată de Senat: voucherele de vacanţă vor fi acordate şi angajaților din mediul privat

Bani în loc de tichete de masă sau de vacanță, pentru angajați. Patronii cer Guvernului să nu se aplice măsura

Ultimele Stiri
abonare newsletter