Economie

Șoferii din Cluj, cei mai grijulii cu mașinile lor. Trei salarii pe an, cheltuieli cu mașina

Șoferii români alocă circa trei salarii pe an pentru cheltuielile cu mașina personală. Clujenii sunt cei mai grijulii proprietari auto, arată un top.

Șoferii din Cluj, cei mai grijulii cu mașinile lor. FOTO: Facebook/ Emil Boc Șoferii din Cluj, cei mai grijulii cu mașinile lor. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Un român cu salariu mediu își alocă veniturile pe aproximativ 3 luni pentru a acoperi cheltuielile anuale ale unui autoturism de o valoare medie, arată un comunicat citat de HotNews.

 


Pentru o mașină cu o valoare de aproximativ 10.000 de euro, costurile obligatorii anuale sunt următoarele: 

  • RCA-ul (1.500 lei);
  • ITP-ul (100 lei);
  • rovinieta (100 lei);
  • impozit (100 lei);
  • parcările în funcție de zonă (500 lei);
  • schimbul anvelopelor de la un sezon la altul (200 lei);
  • spălarea mașinii (250 lei);
  • reviziile (800 lei);
  • combustibilul pentru un plin pe lună (4.550 lei).

În total, cheltuielile se ridică la peste 8.000 de lei, la care se pot adăuga și alte cheltuieli, precum asigurarea CASCO (1.800 lei), achiziționarea de anvelope noi (1.400 lei), dar și eventualele reparații, a căror valoare medie este de 1.800 de lei.


Pentru a acoperi toate aceste cheltuieli, un proprietar al unui autovehicul trebuie să scoată din buzunar peste 13.000 de lei anual, echivalentul a aproximativ 3 salarii medii. Cele mai des înregistrate operațiuni de service sunt schimburile de uleiuri și filtre, pentru care se alocă în jur de 450 de lei. Urmează schimbarea și reparațiile anvelopelor (850 lei), distribuția (2.050 lei), sistemul de suspensii (1.825 lei) și discurile/plăcuțele de frână (1.435 lei).

Clujenii, cei mai grijulii șoferi din România

Șoferii din Cluj se situează pe primul loc în topul celor mai grijulii proprietari care introduc în aplicație istoricul de mentenanță al autoturismelor, fiind urmați de cei din județele Bistrița, Dolj, Argeș, Arad și București. La polul opus, se află șoferii din județele Satu Mare, Călărași și Teleorman.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un șofer a intrat cu mașina într-un parapet, aproape de Beliș! Pasagera lui a ajuns în spital

abonare newsletter