Economie

Ce se întâmplă cu facturile românilor? ANRE majorează tarifele de distribuție a energiei electrice, de la 1 aprilie

ANRE propune creşterea tarifelor de distribuţie a energiei electrice, de la 1 aprilie 2023, după ce guvernul a amânat o ordonanţă prin care limita preţurile.

ANRE a pus în dezbatere publică noile tarife majorate de distribuție la energie electrică/ Foto anre.ro ANRE a pus în dezbatere publică noile tarife majorate de distribuție la energie electrică/ Foto anre.ro

 

 


Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a pus în dezbatere publică noile tarife majorate de distribuție la energie electrică, valabile de la 1 aprilie 2023.

 


Anunţul majorării vine după ce anterior Guvernul a decis să amâne adoptarea unei ordonanțe de urgență lansate de Ministerul Energiei care prevedea că în 2023 tarifele de distribuție cresc doar parțial, după ce deja au fost înghețate în 2022 ca urmare a plafonării prețurilor la energie pentru populație.

În medie, creșterea tarifului mediu va fi de 11% pentru operatorul național de transport Transelectrica și cuprinsă între 8% și 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune, adică pentru companiile de distribuție.


„Datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.

Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic - n.r.), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice", arată ANRE.


Ce se întâmplă cu facturile românilor?

Majorarea propusă de ANRE se referă la tariful pentru operatorul național de transport de energie electrică, adică la firmele de distribuție, prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici fiind plafonate până în 2025, ceea ce înseamnă că aceștia nu vor primi facturi majorate.

Cu toate acestea, pot fi urmărite anumite majorări ale prețurilolr finale pentru clienții care au un furnizor cu prețuri mici la energia activă, care va aplica noile tarife de distribuție, de la 1 aprilie, arată economica.net Dar creșterile nu vor putea fi peste nivelurile plafonate, de 0,68, respectiv 0,80 și 1,3 lei kWh, la clienții casnici.


Tariful de distribuție a energiei electrice este un cost care reflectă serviciul pe care îl asigură operatorul de distribuție pentru a asigura transmiterea în condiții de eficiență și siguranță a energiei electrice între două sau mai multe puncte ale rețelei de distribuție. 

Acest cost este reglementat de ANRE și este stabilit periodic. El diferă în funcție de categoria de consum și de zona de distribuție a consumatorilor.

ANRE a propus ca tarifele de distribuție să se majoreze după cum urmează:

Transelectrica: 31,20 lei/MWh (creștere de 11%)

E-Distribuție Muntenia SA: 172,21 lei/MWh (creștere de 19%)

E-Distribuție Banat SA: 161,68 lei/MWh (creștere de 9%)

E-Distribuție Dobrogea: 186,18 lei/MWh (creștere de 7%)

Delgaz Grid SA: 210,07 lei/MWh (creștere de 18%)

DEER Muntenia Nord: 229,96 lei/MWh (creștere de 31%)

DEER Transilvania Nord: 182,24 lei/MWh (creștere de 25%)

DEER Transilvania Sud: 171,97 lei/MWh (creștere de 8%)

Distribuție Energie Oltenia: 211,48 lei/MWh (creștere de 23%)

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ce prețuri plafonate la energie vor plăti populația și firmele de la 1 ianuarie 2023

Vezi noile plafoane de preț la energie și gaze, valabile de la 1 ianuarie 2023. Președintele Iohannis a promulgat legea

Ultimele Stiri
abonare newsletter